
Είναι για μένα μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 10 χρόνων του Πολιτιστικού Κέντρου «Ελληνικός Κόσμος». Παράλληλα νιώθω μεγάλη τιμή που είμαι από τους πρώτους φιλοξενούμενους στο «Θέατρον», στο νέο αυτό χώρο-κόσμημα για την Αθήνα, μια στέγη πολιτισμού που μας κάνει περήφανους που είμαστε πολίτες αυτής της Χώρας.
Εδώ και 14 χρόνια παρακολουθούμε στενά το έργο της οικογένειας Εφραίμογλου μέσα από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ως ένα λαμπρό παράδειγμα για το πώς η ιδιωτική πρωτοβουλία οδηγεί τον Τόπο μας μπροστά, ανοίγοντας δρόμους στον Πολιτισμό και την Παιδεία. Με όραμα, πάθος, συνέπεια και προγραμματισμό, βλέπουμε τις συστηματικές προσπάθειες που γίνονται για τη διάδοση και προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας. Όχι στη θεωρία. Αλλά στην πράξη.
Και είναι γεγονός ότι, σε αυτήν την κατεύθυνση, κάθε χρόνο το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού μας εκπλήσσει με κάτι νέο: Το 1993, όταν ιδρύθηκε, τάραξε τα λιμνάζοντα νερά, εισαγάγοντας κάτι πρωτοποριακό για την ελληνική πραγματικότητα: το πάντρεμα της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού με την τεχνολογία, χρησιμοποιώντας κυρίως το διαδίκτυο. Θα έπρεπε να μην υπάρχει παιδί εντός ελληνικής Επικράτειας αλλά και της ομογένειας σήμερα, που να μην έχει επισκεφθεί τον κόμβο www.e-history.gr. 60.000 ηλεκτρονικές σελίδες με εικόνες, χάρτες, φωτογραφίες και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, προσφέρουν ίσως τη μοναδική στον κόσμο παρουσίαση ιστορίας μιας χώρας σε τόσο ολοκληρωμένη μορφή.
Παράλληλα με το επιστημονικό και ερευνητικό του έργο, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού δημιουργεί το 1998, ένα χώρο πολιτισμού, για το ευρύ κοινό: το Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος». Εδώ και 10 χρόνια η ιστορία και ο πολιτισμός είναι πλέον εύκολα προσβάσιμα για όλους τους Έλληνες όλων των ηλικιών. Κάθε πολίτης αυτής της Χώρας, αλλά και του κόσμου που ενδιαφέρεται να μάθει εύκολα και γρήγορα τον πολιτισμό μας, θα έπρεπε ως πρώτο προορισμό, να επισκεφθεί τον «Ελληνικό Κόσμο». Όχι μόνο θα μάθει, αλλά και θα εντυπωσιαστεί με αυτά που μπορεί να δει: Ο Ελληνικός Κόσμος εισήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας, για πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η τεχνολογική πρωτοπορία της Θόλου του υπερσύγχρονου Θεάτρου Εικονικής Πραγματικότητας που εγκαινιάστηκε πέρσι, είναι κάτι που κάθε Έλληνας πρέπει να βιώσει: σου επιτρέπει να περιηγηθείς στην Αγορά της Αθήνας σαν να βρίσκεσαι εκεί. Να μπεις σε όποιο κτίριο επιθυμείς, να περπατήσεις στους δρόμους θαυμάζοντας την αρχιτεκτονική της εποχής, να δεις τις αλλαγές των κτιρίων στα Κλασσικά, τα Ελληνιστικά και τα Ρωμαϊκά Χρόνια.
Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, θα παρακινούσα επίσης κάθε πολίτη, αλλά και πολιτικό να δει την έκθεση «Συνάντηση στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών»: Στους χώρους της έκθεσης ο επισκέπτης γίνεται Αθηναίος της Κλασσικής και της Πρώιμης Ελληνιστικής περιόδου, συμμετέχει στην Εκκλησία του Δήμου, παρακολουθεί τις αγορεύσεις σύγχρονων ρητόρων, κάνει τη δική του αγόρευση και θέτει υποψηφιότητα για βουλευτής βάσει των τότε κριτηρίων για βουλευτικό αξίωμα. Παράλληλα παρακολουθεί πώς γεννήθηκαν οι τόσο σημαντικές για τις σύγχρονες κοινωνίες, έννοιες της δημοκρατίας, της ισονομίας, της συμμετοχής και της ελευθερίας. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η έκθεση «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών» όπου μέσα από απλά εκθέματα, μπορεί κανείς να μάθει δύσκολες μαθηματικές έννοιες και να τις κατανοήσει, έστω και τώρα.

Ο «Ελληνικός Κόσμος» όμως δεν σταματά εδώ. Σήμερα βρισκόμαστε στο «Θέατρον», σε αυτόν το μοναδικό χώρο πολιτισμού με τις πολλαπλές τεχνολογικές δυνατότητες που σίγουρα θα δανείσει τη σκηνή του σε πολύ σημαντικά θεάματα για τη χώρα μας. Σε δύο χρόνια από τώρα μαθαίνουμε ότι θα γίνουμε επισκέπτες ενός μοναδικού για την Ελλάδα αλλά και διεθνώς, Πολιτιστικού Πάρκου, που θα καταστεί πόλος γνώσης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Ένα Πάρκο με πολλαπλά κτίρια πολιτιστικών, παιδαγωγικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων, υπαίθριες εγκαταστάσεις, θέατρα, χώρους πρασίνου, λίμνες και πολλαπλούς χώρους αναψυχής. Ανανεώνουμε τη συνάντησή μας λοιπόν για το 2010 λοιπόν. Μέχρι τότε, θα είμαστε κοντά να παρακολουθούμε τα επόμενα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ελληνικού Κόσμου να πραγματοποιούνται. Παράλληλα, θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το μεγάλο αυτό έργο.
Η οικογένεια Λάζαρου Εφραίμογλου μ? αυτή την προσφορά της μπήκε στη χορεία των μεγάλων εθνικών ευεργετών. Διακρίνουμε τα τελευταία χρόνια ένα νέο κίνημα εθνικών ευεργετών. Και είναι η ώρα η Πολιτεία να εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία για να ανθίσει αυτό το κίνημα, το οποίο πολλά μπορεί αν δώσει σε έργα πολιτισμού, παιδείας, υγείας, στήριξης της κοινωνικής συνοχής, στον Αθλητισμό, στην ευποιΐα. Τώρα όχι αύριο.