Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


Ομιλία (11 Απριλίου 2009)

του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα στην 9η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος ΠΙΝΔΟΣ στη Λίμνη Πλαστήρα Καρδίτσας

«Σας καλωσορίζω στο Νομό Καρδίτσας. Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια που βρίσκεστε σήμερα όλοι εδώ, στην πανέμορφη Λίμνη Πλαστήρα, σήμα κατατεθέν του Νομού μας, στο πλαίσιο της 9ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Πίνδος, που πραγματοποιείται υπό την προεδρία του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Θανάση Μπούρα και την παρουσία του Γεν. Γραμματέα του ίδιου Υπουργείου κ. Σπύρου Ευσταθόπουλου.
Το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Βόρειας και Κεντρικής Πίνδου (Πρόγραμμα Πίνδος) υλοποιείται μέσω του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη των ορεινών όγκων της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Δυτικής Ελλάδας.
Το πρόγραμμα αυτό γεννήθηκε το 2004 και ήταν ένα εμπνευσμένο σχέδιο του τότε υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστου Φώλια, σε ιδέα του Νομάρχη Ιωαννίνων Αλέκου Καχριμάνη, για τη δημιουργία υποδομών σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, ώστε να υπάρχει ανάπτυξη για όλους. Σημειώνω, ακόμη, ότι με πρωτοβουλία μου, το 2008, συστάθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών με αντικείμενο τη μελέτη των προβλημάτων των περιοχών αυτών, την υποβολή προτάσεων για τη βιώσιμη οικονομική τους ανάπτυξη, την προστασία του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής παράδοσης.
Η επιτυχία και η αποδοχή του Προγράμματος Πίνδος υπήρξε εξαιρετική. Εφαρμόστηκε αρχικά σε τέσσερις (4) Νομούς και σήμερα έφτασε να υλοποιείται σε 13. Εκτείνεται σε πέντε (5) Περιφέρειες της Χώρας με τον προϋπολογισμό του να φτάνει σήμερα τα 120 εκατ. ευρώ.
Στόχος του προγράμματος είναι η διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης του ορεινού όγκου της Πίνδου και σε συγκεκριμένες μειονεκτικές περιοχές.
Σε αυτό το πλαίσιο, διαμορφώσαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης ειδικό πιλοτικό σχέδιο ανάπτυξης για τη μειονεκτική περιοχή της Αργιθέας και των Αγράφων του Ν. Καρδίτσας, που ήδη βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ.
Γι’ αυτό η ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε ολόκληρη η περιοχή να αποκτήσει δυναμική οικονομία και να ενταχθεί με ανταγωνιστικούς όρους στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της χώρας.
Με τα έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη δημιουργείται σταδιακά ένα αξιόλογο πλέγμα οδικών και αναπτυξιακών υποδομών που θέτουν σε τροχιά ανάπτυξης υποβαθμισμένες περιοχές της κεντρικής Ελλάδας. Ωστόσο, τα έργα αυτά χρειάζεται να τύχουν της ανάλογης συνέχειας και εξειδίκευσης του προγράμματος και σε θέματα στήριξης της τακτικής επιχειρηματικότητας. Για το λόγο αυτό, θεωρώ απαραίτητη τη συνέχιση και τον εμπλουτισμό του προγράμματος, με την ίδια ένταση,  με νέες δράσεις, βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού και των κρίσιμων αναπτυξιακών αναγκών κάθε Νομού και Περιφέρειας.
 Ζήτησα από τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου και τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Θανάση Μπούρα να αυξηθεί σήμερα και παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, ο προϋπολογισμός του Προγράμματος και να ενταχθούν νέα έργα, με καθορισμένο ύψος για κάθε νομό. Ζήτησα, ακόμη, να διασφαλιστεί η ταχεία υλοποίηση των ήδη ενταγμένων έργων για το 2009,  με το διπλασιασμό του ορίου πληρωμών. Είναι επίσης, απαραίτητη η διάθεση συγκεκριμένων κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στις περιοχές του προγράμματος, μέσω του αναπτυξιακού νόμου.
Βρισκόμαστε εν μέσω μιας δύσκολης παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας. Πιστεύω ακράδαντα ότι προγράμματα όπως το «Πίνδος», με την καθοδήγηση των τοπικών κοινωνιών και της αυτοδιοίκησης, μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στη δημιουργία υποδομών και προϋποθέσεων, για να αντιμετωπίσουμε την κρίση με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.
Η παρουσία δύο (2) Υφυπουργών, πέντε (5) Γενικών Γραμματέων Περιφερειών και 13 Νομαρχών σε μια επιτροπή ενός αμιγώς περιφερειακού προγράμματος δείχνει εμφατικά πως η συνεργασία μεταξύ Κυβέρνησης, Περιφερειακής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να φέρει τους ανθρώπους της υπαίθρου πιο κοντά στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Όλοι μαζί οφείλουμε να καταθέσουμε και να συνθέσουμε τις σκέψεις μας. Να δώσουμε νέα δυναμική στην ανάπτυξη του Τόπου μας. Είναι ανάγκη να αναζητηθούν συνέργειες. Να σχεδιαστούν κοινές δράσεις. Να δρομολογηθούν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις.
Αυτό απαιτεί η σύγχρονη αντίληψη για την περιφερειακή ανάπτυξη.
Το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ πρέπει να αποτελέσει για σας το πιλοτικό σχέδιο, με βάσει το οποίο και με τις εμπειρίες που έχουν προκύψει, να προχωρήσετε στην κατάρτιση ανάλογου σχεδίου ανάπτυξης για τις νησιωτικές περιοχές της πατρίδας μας. 
Για μια ακόμη φορά σας καλωσορίζω στην Καρδίτσα και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Πίνδος».
 




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ