Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


Ομιλία (5 Νοεμβρίου 2008)

του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα κατά τηναπονομήτου Α΄βραβείου «για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία» στην κορυφαία Γαλλίδα Ακαδημαϊκό και διακεκριμένη Ελληνίστρια κ. Jacqueline de Romilly στο Παρίσι

 
«Αγαπητή κα Ζακλίν ντε Ρομιγύ,
Ήλθαμε από την Ελλάδα με αίσθημα καθήκοντος σε απόδοση οφειλόμενης ιδιαίτερης τιμής. Εκπροσωπούμε τη Βουλή των Ελλήνων και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου αποτελείται από τους προέδρους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τους πρώην πρωθυπουργούς, από τους πρώην Προέδρους της Βουλής και από εξέχουσες προσωπικότητες της ακαδημαϊκής κοινότητας της Χώρας. Εκπροσωπούμε τους 300 βουλευτές του Εθνικού Κοινοβουλίου, το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας. Και είναι βέβαιο ότι εκπροσωπούμε απέναντί σας και τα αισθήματα όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων. Βρισκόμαστε εδώ για να επιδώσω σε μία ξεχωριστή Ελληνίδα και Ελληνίστρια, σε εσάς κυρία Ζακλίν ντε Ρομιγύ, το πρώτο θεσμοθετημένο βραβείο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Το βραβείο είναι αντίγραφο από ανάγλυφο του τιμητικού ψηφίσματος για τον Ασκληπιόδωρο, με προσωποποιημένους το Δήμο και τη Βουλή να τον στεφανώνουν ενώπιον της θεάς Αθηνάς.
Ένα βραβείο που σκοπό έχει να τιμήσει διαπρεπείς διεθνείς προσωπικότητες  που έχουν αναδείξει και τονίσει την αξία του ελληνικού πνεύματος στο πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου. Είναι τιμή της Ελλάδας σε όσους τιμούν το Ελληνικό Πνεύμα.
Είστε στη συνείδησή μας μια σπουδαία Ελληνίδα, που γνωρίσατε την αρχαία ελληνική σκέψη, μελετήσατε με πάθος τη γλώσσα και τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας, εμβαθύνατε την έρευνά σας στον Θουκυδίδη, γράψατε για τον Αισχύλο και τον Ευριπίδη. Και δεν περιοριστήκατε μόνο εκεί. Μελετήσατε και γράψατε και για το Βυζάντιο. Αλλά και για τον Διονύσιο Σολωμό, για το επεισόδιο στο Δήλεσι, για αρχαίους και νέους Έλληνες. Γράψατε για τις διαχρονικές ιδέες της αλήθειας, της δικαιοσύνης την έννοια του δικαίου και του λόγου, όπως γεννήθηκαν και βρήκαν το δρόμο τους από την αρχαία Ελλάδα ως τις μέρες μας.
Για μας είστε μια Ελληνίδα στην ψυχή και το πνεύμα, που διακριθήκατε επανειλημμένα σε παγκόσμιο επίπεδο, που τα έργα σας εκδόθηκαν και επανεκδόθηκαν σε πολλές γλώσσες, διαβάζονται ευρέως και διδάσκονται στα πανεπιστήμια.
Για μας είστε κλασικό παράδειγμα Ελληνίδας, επειδή μετέχετε της «ημετέρας παιδείας». Πρόσφατα μας συγκλονίσατε με την πρωτοβουλία σας για τη συλλογή χρημάτων με σκοπό τη δενδροφύτευση των πυρόπληκτων περιοχών της χώρας μας.
Συνάδελφοί μου πολιτικοί και εγώ, από τη θέση που βρισκόμαστε, συχνά φέρνουμε στο μυαλό μας τις πολιτικές και φιλοσοφικές αναλύσεις σας και τη μεταφορά στη δυτική σκέψη των αρχαίων ελληνικών έργων. Και αναφέρομαι ειδικά στον Αριστοτέλη σύμφωνα με τον οποίο «η ορθή πολιτεία» επιδιώκει το «μέσο δρόμο [όπου] βρίσκονται τα γνωρίσματα των δύο άκρων»[1] καθώς «Η πολιτική οφείλει  όχι μόνο να αποφεύγει τις διαρπαγές και τα τυραννικά μέτρα της μιας ομάδας σε βάρος της άλλης αλλά οφείλει επίσης, κατ’ αντίθεση προς τα παρεκβατικά πολιτεύματα, να αναζητά, γενικά, το μέσο δρόμο».[2] Αυτή η αίσθηση του μέτρου, ανακάλυψη ελληνική και κληρονομιά πανανθρώπινη, είναι το ζητούμενο σε όλες τις κοινωνίες κάθε εποχής. Το βραβείο αυτό είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ της Βουλής των Ελλήνων και του συνόλου του πολιτικού κόσμου, των Ελληνίδων και των Ελλήνων, για τη γενναιόδωρη πνευματική προσφορά σας στον Ελληνισμό και τις διαχρονικές αξίες του. Η Ελλάδα σάς τιμά για το έργο σας και το παράδειγμά σας. Η Ελλάδα που τιμάτε, σας τιμά!»
 

[1] Από το βιβλίο της Προβλήματα της Αρχαίας Ελληνικής Δημοκρατίας, εκδόσεις Καρδαμίτσα, 1992, σ. 256
[2] Στο ίδιο, σ. 258




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ