Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


Αθήνα, 24 Ιουνίου 2020

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επ’ ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Με την ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, άνοιξαν οι εργασίες της κοινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, παρουσία ευρωβουλευτών, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Θέμα της κοινής συνεδρίασης είναι οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο του 2020, την οποία αναλαμβάνει η χώρα μας στις συνθήκες έκτακτης ανάγκης που επιβάλλει η πανδημία covid-19. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται και τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Rik Daems.

Για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ ακολούθησε η ομιλία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επί θεμάτων της αρμοδιότητάς του τοποθετήθηκε επίσης ο Γενικός Διευθυντής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κράτους Δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Χρήστος Γιακουμόπουλος.

Κεντρικό θέμα της Ελληνικής Προεδρίας είναι «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας και η αποτελεσματική διαχείριση μιας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, αναφέρθηκε στις συνθήκες εμφάνισης της πανδημίας στη χώρα μας, στην επιτυχή προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσής της, στα μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Πολιτεία για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και στην ανελλιπή λειτουργία της Βουλής κατά το διάστημα αυτό με τις αναγκαίες υγειονομικές προσαρμογές. Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που αποκτά, υπό τις νέες συνθήκες, η συνεργασία των εθνικών κοινοβουλίων και των κυβερνήσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης «για να κερδίσουμε αυτόν τον κοινό, απροσδόκητο εχθρό και να επιστρέψουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε μια νέα, βελτιωμένη παγκόσμια πραγματικότητα, στην οποία θα κυριαρχούν ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και η θεμελίωση δημοκρατικών προτύπων λειτουργίας των κοινωνιών μας, κρατώντας τα μαθήματα που πήραμε κατά τη διάρκεια αυτής της παράδοξα και απροσδόκητα δύσκολης περιόδου, αλλά και με θωράκιση τέτοια, ώστε να μη χρειαστεί να έρθουμε ξανά μπροστά σε συνέπειες τέτοιου εύρους σε μια ενδεχόμενη παρόμοια μελλοντική κρίση».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου της Βουλής:

«Το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού ήρθε σε μία στιγμή όπου η Ελλάδα σήκωνε κεφάλι μετά τη δημοσιονομική περιπέτεια που την ταλαιπώρησε σχεδόν μία δεκαετία.

Πιο παραστατικός από εμένα υπήρξε φίλος που περιέγραψε τη στιγμή εκείνη που χτύπησε η πανδημία την ελληνική οικονομία. Είναι η ίδια στιγμή που την παρατηρούμε σε δημοτικούς χορούς και στην Κρήτη και στην Ήπειρο και αλλού, η στιγμή που έχεις λυγισμένα τα πόδια σου, που είσαι κάτω, δηλαδή, και ετοιμάζεσαι να τιναχτείς προς τα πάνω. Και εκείνη την κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία ενέσκηψε η πανδημία, τη στιγμή που ετοιμαζόμασταν να πάρουμε τα πάνω μας.

Σε μία στιγμή, επίσης, όπου η Τουρκία προκλητικά προσπαθούσε να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, εργαλειοποιώντας και εκμεταλλευόμενη βάρβαρα ζωές ανθρώπων που βρίσκονταν σε απόγνωση.

Η χώρα μας, έχοντας μέχρι στιγμής καταφέρει να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού, μέσα από έναν συνδυασμό αποτελεσματικών μέτρων της Πολιτείας και άψογης συνεργασίας και ανταπόκρισης των Ελλήνων πολιτών, προσπαθεί τώρα να επανεκκινήσει τη βαριά της βιομηχανία, τον τουρισμό, ούτως ώστε να μετριάσει, το δυνατόν περισσότερο, τις απώλειες που επέφερε και θα συνεχίσει να επιφέρει η υγειονομική αυτή κρίση στην οικονομία και την κοινωνία.

Για το επόμενο διάστημα θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνονται μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων, την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και την ώθηση της κατανάλωσης και να υπάρξει κινητοποίηση πόρων, με σκοπό τη χρηματοδότηση αναγκαίων πολιτικών που θα επιφέρουν ουσιαστική ανάπτυξη και  ανάκαμψη.

Η Ελληνική Βουλή, που ήδη συζητά όλες αυτές τις αγωνίες της κοινωνίας, των επιχειρηματιών, των εργαζομένων και των ανέργων, εδώ, στην καρδιά του ναού της Δημοκρατίας, στο διάστημα αυτό παρέμεινε προσεκτικά ενεργή, προχωρώντας στις αναγκαίες προσαρμογές για την εγγύηση της ασφάλειας βουλευτών και διοικητικού προσωπικού, χωρίς να σταματήσει τις δραστηριότητές της ούτε για μία μέρα.

Βάσει του Συντάγματος το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα έκδοσης πράξεων νομοθετικού περιεχομένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε έκτακτες περιπτώσεις επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, όπως ακριβώς με την πανδημία,  συζητήθηκε και επικυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή, στις 2 Απριλίου, με το Νόμο 4682/2020, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού». Ο νόμος αυτός προβλέπει ότι τα ειδικά μέτρα για κάθε τομέα θα θεσπίζονται με υπουργικές αποφάσεις των αρμόδιων υπουργών, κατόπιν γνωμοδότησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις μεταδοτικές ασθένειες του Υπουργείου Υγείας.

Όλα τα περιοριστικά μέτρα της χώρας και σταδιακής άρσης αυτών έχουν εισαχθεί με υπουργικές αποφάσεις που ορίζουν συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και χρονικό ορίζοντα για την εφαρμογή τους.

Εν μέσω της εξέλιξης  της πανδημίας του covid-19, αρκετές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου υιοθετήθηκαν και επικυρώθηκαν από τη Βουλή προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η οικονομική ενίσχυση ομάδων του πληθυσμού, μεταξύ άλλων.

Στις 12 Μαρτίου, εγκαίρως δηλαδή,  η Διάσκεψη Προέδρων του Βουλής των Ελλήνων αποφάσισε να προσαρμόσει το κοινοβουλευτικό έργο ώστε να ανταποκριθεί στην ανάγκη αποφυγής ταυτόχρονης φυσικής παρουσίας πολλών βουλευτών, δίνοντας έτσι το παράδειγμα τηρήσεως σωτήριων αποστάσεων, που οφείλω να πω ότι απέδωσε και σε σχέση με την αυτοπροστασία της Βουλής, αλλά και ως ένα καλό παράδειγμα για την κοινωνία, η οποία ούτως ή άλλως συμμετείχε σε αυτή την αγωνία και σε αυτόν τον αγώνα.  

Οι Διαρκείς Επιτροπές συνεδρίαζαν το προηγούμενο διάστημα κατά προτεραιότητα και οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνταν τόσο στο κτήριο της Βουλής όσο και εξ αποστάσεως.

Οι συνεδριάσεις των Ειδικών Μόνιμων Επιτροπών κατά κύριο λόγο ανεστάλησαν, ήδη όμως έχουν αρχίσει τις δραστηριότητές τους με εξαίρεση τις περιπτώσεις ακροάσεων εξωκοινοβουλευτικών κατά την επεξεργασία νομοσχεδίων. Παράλληλα, οι ακροάσεις εξωκοινοβουλευτικών φορέων και προσώπων έγιναν όλες με τη χρήση της τεχνολογίας και στην αίθουσα της Ολομέλειας και στην αίθουσα της Γερουσίας που ήταν ήδη έτοιμη γι’ αυτό το σκοπό. Η αίθουσα της Γερουσίας και πριν από την υγειονομική  κρίση είχε προορισμό συνεδριακό και εξοπλισμό συνεδριακό, κάτι που δεν είχε η Ολομέλεια, αλλά τώρα έχει αποκτήσει.

Όσον αφορά τη λειτουργία της Ολομέλειας, διεξάγονταν οργανωμένες συζητήσεις των νομοσχεδίων με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και τους ομιλητές να έχουν στη διάθεσή τους το ήμισυ του χρόνου που προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής και (πλην των εισηγητών) να παίρνουν το λόγο από τη θέση τους και όχι από το κυρίως βήμα.

Η ονομαστική ψηφοφορία διεξήγετο με το τεκμήριο της πλειοψηφίας και σε περίπτωση που η ηλεκτρονική ψηφοφορία έπρεπε να χρησιμοποιηθεί, οι βουλευτές εισέρχονταν σταδιακά στην αίθουσα Ολομέλειας, ενώ ήταν επίσης αποδεκτή και η επιστολική ψήφος μέχρι την 1η Ιουνίου, οπότε και άνοιξαν τα ξενοδοχεία των Αθηνών, και οι βουλευτές επαρχίας δεν είχαν την ανάγκη της επιστολικής ψήφου, διότι μπορούσαν να διαμείνουν και στην πρωτεύουσα.   

Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος διεξήχθη κανονικά καθότι δεν απαιτεί ταυτόχρονη παρουσία μεγάλου αριθμού βουλευτών. Ωστόσο, οι συνεδριάσεις περιορίστηκαν σε μία φορά την εβδομάδα αρχικά και αναπτύχθηκε εν συνεχεία και σήμερα ασκείται πλήρως. Ενθαρρύνθηκε η ηλεκτρονική υποβολή των μέσων του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, προκειμένου να αποφεύγεται η υποβολή τους με φυσική παρουσία στις αρμόδιες υπηρεσίες και γενικά υπήρξε μείωση στο ελάχιστο των ανταλλαγών εγγράφων σε έντυπη μορφή.

Οι υπηρεσίες της Βουλής λειτουργούσαν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ  οι υπόλοιποι υπάλληλοι έκαναν χρήση της τηλεργασίας. Τώρα βρισκόμαστε σε μία φάση όπου προσεκτικά και σταδιακά εξαπλώνουμε ποσοτικά την παρουσία μας, με βάση τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Βουλής και οφείλω να αναγνωρίσω ότι όλη αυτή η προσπάθεια απέδωσε διότι σε πρόσφατες μοριακές εξετάσεις που υπεβλήθη ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών και προσωπικού της Βουλής, που ξεπερνάει τα χίλια άτομα, είχαμε ισάριθμες αρνητικές ενδείξεις.

Η πρωτοβουλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Daems, να βρεθεί δίπλα στα εθνικά κοινοβούλια, αρχής γενομένης από σήμερα στην Ελληνική Βουλή, είναι ιδιαίτερης σημασίας, όχι μόνο για την άμεση ενημέρωση των βουλευτών σχετικά με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Συνέλευσης κατά το προηγούμενο διάστημα, αλλά και για την ενίσχυση της συνεργασίας της Ελληνικής Βουλής με τον Οργανισμό και τον συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, για την επίτευξη κοινής μελλοντικής δράσης σε κρίσιμα ζητήματα παγκόσμιας εμβέλειας και την προώθηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο δημοκρατικών, αποτελεσματικών και συνεκτικών πολιτικών. Πολιτικών που περιγράφονται και στο συγκροτημένο κείμενο των επιδιώξεων της Ελληνικής Προεδρίας που έχει διανεμηθεί.

Είναι τώρα πιο σημαντικό και πιο εφικτό από ποτέ να δουλέψουμε όλοι μαζί, εθνικά κοινοβούλια και κυβερνήσεις κρατών, ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και διεθνείς οργανισμοί, με εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη, για να πολεμήσουμε και τελικά να κερδίσουμε αυτόν τον απροσδόκητο κοινό εχθρό, που μπορεί ομολογουμένως να μας βρήκε απροετοίμαστους, αλλά δεν μας βρήκε απροστάτευτους, γιατί προσαρμοστήκαμε ειδικά στη χώρα μας εγκαίρως με κεφαλαία γράμματα και είχαμε αυτό το λαμπρό αποτέλεσμα και να επιστρέψουμε όσο το  δυνατόν γρηγορότερα σε μια νέα βελτιωμένη παγκόσμια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα στην οποία θα κυριαρχεί ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η θεμελίωση δημοκρατικών προτύπων, κρατώντας τα μαθήματα που πήραμε κατά τη διάρκεια αυτής της παράδοξα και απροσδόκητα δύσκολης περιόδου, αλλά και με θωράκιση τέτοια, ώστε να μη χρειαστεί να έρθουμε ξανά μπροστά σε συνέπειες τέτοιου εύρους σε μια ενδεχόμενη παρόμοια μελλοντική κρίση».





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ