Ομιλίες Προέδρου Βουλής
ΟΜΙΛΙΑ
ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ κυρίας ΑΝΝΑΣ ΜΠΕΝΑΚΗ-ΨΑΡΟΥΔΑ στη ΙΑ΄ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ «ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ» 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2006
Φίλες και φίλοι έφηβοι βουλευτές της ΙΑ’ Συνόδου από την Ελλάδα, την Κύπρο και τον Απόδημο Ελληνισμό, με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω και πάλι ως Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο χώρο αυτό, όπου κυρίως εκφράζεται και ασκείται η λαϊκή κυριαρχία.
Αγαπητοί έφηβοι βουλευτές, όλοι οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου σας υποδεχόμαστε με χαρά, διότι πιστεύουμε ότι εσείς, τα νεαρά και δυναμικά στοιχεία του Ελληνισμού, θέλετε να συμμετέχετε στον κοινό αγώνα της άσκησης της δημοκρατίας, προσφέροντας τη δημιουργική σας φαντασία και τον ενθουσιασμό της ηλικίας σας, ότι θέλετε να λειτουργήσετε όπως και εμείς οι Ελληνίδες και οι Έλληνες βουλευτές που διαβουλευόμαστε και αποφασίζουμε στους χώρους αυτούς, ασκώντας τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία λόγου και ψήφου.
Απευθύνομαι σε εσάς αλλά και στους συνοδούς καθηγητές σας που συνέβαλαν ουσιαστικά στην εφαρμογή του προγράμματος μαζί με τους υπόλοιπους συνδέσμους καθηγητές από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και τον Απόδημο Ελληνισμό και σας εύχομαι να έχετε μια δημιουργική αλλά και ευχάριστη συμμετοχή στον οργανωμένο δημοκρατικό διάλογο που θα επακολουθήσει το επόμενο τριήμερο, σύμφωνα με τον Κανονισμό λειτουργίας του Κοινοβουλίου.
Πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας ιδιαιτέρως ευτυχείς που ζούμε σε δημοκρατική χώρα, στην οποία μάλιστα γεννήθηκε η δημοκρατία. Όμως η δημοκρατία δεν είναι σήμερα κτήμα όλων των λαών και μια ματιά στον κόσμο αποκαλύπτει ότι εκατομμύρια συνανθρώπων μας δεν απολαμβάνουν τα αγαθά της. Η φτώχια, η πείνα, οι θρησκευτικοί φανατισμοί, ολοκληρωτικές ιδεολογίες, φυλετικές αντιπαραθέσεις, ο ανταγωνισμός για τον έλεγχο των φυσικών πόρων, δημιουργούν συγκρούσεις που καταλήγουν και σε οδυνηρούς πολέμους.
Μόλις προ ολίγων ημερών τερματίσθηκαν οι εχθροπραξίες στο Λίβανο, που είχαν ως επακόλουθο την καταστροφή και απαξίωση της ανθρώπινης ζωής, την ανείπωτη δυστυχία των αμάχων, αλλά και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Τραγική συνέπεια είναι επίσης και η γενική ανασφάλεια από ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση ευρείας κλίμακας, που οδηγεί αναγκαστικά σε περιορισμούς στα ατομικά μας δικαιώματα και στις ελευθερίες μας. Αυτό άλλωστε είναι και το πιο οδυνηρό τίμημα που πληρώνει η δημοκρατία, καθώς για να προστατευθεί αναγκάζεται να θυσιάσει τις δικές της κατακτήσεις. Παρήγορο είναι ωστόσο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε ευθύνες και πρωτοβουλίες, ότι αναλαμβάνει το ρόλο που της αρμόζει στο διεθνές προσκήνιο.
Τέλος δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα μας, όπως και η νότια Ευρώπη, εξαιτίας των πρόσφατων πυρκαϊών. Και αυτό γιατί, πέρα από τις καταστροφές σε περιουσίες και στο φυσικό περιβάλλον, αποδεικνύεται ότι υστερούμε ακόμη ως πολίτες στη συνειδητοποίηση των υποχρεώσεών μας. Η άμυνα κατά των φυσικών καταστροφών δεν είναι μόνο υπόθεση του κράτους, είναι πρώτιστα υπόθεση του δημοκρατικού πολίτη που οφείλει εκ των προτέρων να επιδεικνύει σεβασμό προς τη φύση και να προστατεύει τις υποδομές της.
Ας μην αναφερόμαστε όμως μόνο σε αρνητικά σημεία της εποχής μας. Αξίζει να επισημάνουμε τις άριστες και απόλυτα ισορροπημένες θέσεις της χώρας μας στη διεθνή σκηνή προς όλες τις κατευθύνσεις: στο πλαίσιο του ΟΗΕ, όπου αναλαμβάνουμε και την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, στα Βαλκάνια, στην άριστη συνεργασία μας με τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ καθώς επίσης στις νέες οικονομικές, εμπορικές και πολιτισμικές δραστηριότητες που αναπτύσσουμε με τις χώρες του Ανατολικού ημισφαιρίου, όπως την Ιαπωνία και την Κίνα.
Αυτό που πρέπει πάντως να απασχολεί πρώτιστα την Βουλή των Ελλήνων και τη Βουλή των Εφήβων είναι η προάσπιση των κοινοβουλευτικών θεσμών και της Δημοκρατίας. Να καταπολεμηθεί δηλαδή η διάχυτη τάση απαξίωσης των πολιτικών και της πολιτικής γενικότερα, που συντελείται με τις επικίνδυνες γενικεύσεις μεμονωμένων φαινομένων. Δεν μπορεί να λειτουργήσει η Δημοκρατία χωρίς πληροφορημένους, συνειδητοποιημένους και ενεργούς πολίτες και χωρίς τους πολιτικούς εκπροσώπους τους. Επομένως, είναι καθήκον όλων μας, θεσμικών φορέων και κοινωνίας, να υπερασπιζόμαστε την Δημοκρατία με κάθε τρόπο απέναντι σε οποιαδήποτε επιβουλή.
Ο θεσμός της Βουλής των Εφήβων αποβλέπει να παρακινήσει τους νέους να συμμετάσχουν στα κοινά και να συμβάλει στη διαμόρφωση των αυριανών συνειδητοποιημένων και ενεργών πολιτών, προς όφελος της Δημοκρατίας. Στο σημείο αυτό ας θυμηθούμε και τη ρήση του Θουκυδίδη στον Επιτάφιο του Περικλέους «…μόνοι γαρ τον τε μηδέν των δε μετέχοντα ουκ απράγμονα, αλλ’ αχρείον νομίζομεν…».
Εδώ, λοιπόν, στη Βουλή των Ελλήνων, σας καλούμε να εκφράσετε δημοκρατικά και ελεύθερα τις απόψεις σας και τα οράματά σας για τη χώρα μας και τον κόσμο. Η άδολη σκέψη σας, η κριτική σας στάση και η καθαρότητα των προθέσεων που χαρακτηρίζουν τους νέους ανθρώπους, ενδυναμώνει την αυτονόητη θέληση όλων μας για ένα καλύτερο αύριο.
Καλή επιτυχία στις εργασίες σας.
Επιστροφή