Ενημέρωση

Μάρτιος 2017

Μικρές Οδύσσειες

Η Διεύθυνση της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων παρουσιάζει στο Περιστύλιο της Αίθουσας Ολομέλειας την έκθεση «Μικρές Οδύσσειες», η οποία εγκαινιάστηκε στις 20 Μαρτίου 2017 από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδίας Κονιόρδου.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου παράλληλα παρουσιάζει την έκθεση «Οδύσσειες», για την επέτειο των 150 χρόνων από την θεμελίωσή του.

Στις «Μικρές Οδύσσειες» εκτίθενται τριάντα πέντε αρχαιότητες, από την προϊστορική έως την ύστερη αρχαιότητα, προερχόμενες από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, είκοσι ένα τεκμήρια της ιστορικής χαρτογραφίας, από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα, και είκοσι ένας πίνακες νεοελληνικής ζωγραφικής, από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Οι αρχαιότητες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σε έναν διάλογο με τα νεότερα ιστορικά τεκμήρια και έργα τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, προσφέρουν συνολικά εικόνες του διαχρονικού ταξιδιού στις ελληνικές θάλασσες από την προϊστορική αρχαιότητα ως τους νεότερους χρόνους.

Τέχνεργα και καλλιτεχνήματα, εργαλεία και αγγεία, γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά και εικονογραφημένες εκδόσεις, συνθέτουν το διαχρονικό ταξίδι στο Αρχιπέλαγος.

Κυκλαδίτες, Μινωίτες και Μυκηναίοι δημιουργοί του προϊστορικού Αιγαίου, συναντούν εικονικά ευρωπαίους χαρτογράφους και νεοέλληνες ζωγράφους, στα χνάρια του Οδυσσέα, δημιουργώντας εκλεκτικές συγγένειες, νοηματικές και αισθητικές.

Η έκθεση συνοδεύεται από πλήρως εικονογραφημένο κατάλογο.

Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαρτίου – 30 Νοεμβρίου 2017.

Πληροφορίες επίσκεψης:

Κάθε Σάββατο και Κυριακή (από 10:00 έως 14:00) η επίσκεψη στην έκθεση είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες. Είσοδος από τη λεωφόρο Β. Σοφίας 2, με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

Για οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις μεμονωμένων ατόμων αλλά και ομάδων, κατόπιν δήλωσης συμμετοχής, απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 210 370 7225 / 210 370 7078 (καθημερινά 10:00-13:00) και στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία a.ragkou@parliament.gr και p.vergini@parliament.gr.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα εγκαίνια της έκθεσης στο YouTube και το τηλεοπτικό σποτ εδώ

Απόψεις της έκθεσης

Επιστροφή