Ενημέρωση

Μάρτιος 2012

Χαρίλαος Τρικούπης: έκθεση ιστορικών κειμηλίων της οικογένειας Τρικούπη

Η Έκθεση είναι μια περιήγηση στη ζωή και το έργο του Χαριλάου Τρικούπη (1832-1896) με πυκνές αναφορές στην ευρύτερη οικογένεια και έμφαση στην διαχρονικά ενεργή συμμετοχή της στην πολιτική ζωή της χώρας.

Έργα τέχνης, ιστορικά αντικείμενα, σπάνια έγγραφα και χειρόγραφα, φωτογραφίες, βιβλία και φυλλάδια, εφημερίδες και περιοδικά ανασυνθέτουν την εικόνα της χώρας την εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη, αναδεικνύουν τα κύρια σημεία της πολιτικής του δράσης και τα βασικά στοιχεία της προσωπικότητάς του ενώ παράλληλα φωτίζουν λιγότερο γνωστές πτυχές της ιδιωτικής ζωής της οικογένειας.

Τα εκθέματα, πολλά εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά, προέρχονται κυρίως από τη σημαντική δωρεά της Rita Frei-Τρικούπη η οποία το 2010 δώρισε στη Βιβλιοθήκη της Βουλής το αρχείο και τη βιβλιοθήκη του συζύγου της, Κωνσταντίνου Σπ. Τρικούπη, καθώς και αξιόλογα οικογενειακά κειμήλια. Την παρουσίαση συμπληρώνει ποικίλο υλικό που αντλήθηκε από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Την Έκθεση συνοδεύει εικονογραφημένος κατάλογος με εκτενές χρονολόγιο και αναλυτική παρουσίαση των εκθεμάτων.Παράλληλα εκδόθηκε από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής το ανέκδοτο χειρόγραφο κείμενο της Σοφίας Τρικούπη «Η μήτηρ μας, Αικατερίνη Τρικούπη».

Η Έκθεση εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2012 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια και την ημέρα των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε επιστημονική συνάντηση στην Αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων.
 
Μέγαρο Βουλής -Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου
Για επίσκεψη στην έκθεση δείτε πληροφορίες εδώ.
Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ