Ενημέρωση

Μάρτιος 2012

Μουσική Παιδεία και Δημοκρατία στην Κλασική Αθήνα

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Μουσική Παιδεία και Δημοκρατία στην Κλασική Αθήνα».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Βουλής  κύριος Φίλιππος Πετσάλνικος την Πέμπτη 1η Μαρτίου 2012, ώρα 19.30΄.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου 2012.
Η έκθεση προσεγγίζει τη μουσική ως στοιχείο παιδείας που ενδυναμώνει τους θεσμούς της δημοκρατίας  και της συμμετοχής στα κοινά. Στην κλασική Αθήνα πίστευαν ότι ο τρόπος εκτέλεσης της μουσικής ακολουθεί αλλά και επηρεάζει τους νόμους του κράτους, καθώς και την εξέλιξη της κοινωνικής ζωής. 
 
Η έκθεση διαμορφώνεται σε τρεις ενότητες: η πρώτη ενότητα παρουσιάζει τους ήρωες Θησέα, Ηρακλή, Αχιλλέα και Πάρι ως πρότυπα του μορφωμένου μουσικά ήρωα, στη συνέχεια τη μουσική εκπαίδευση των νέων ως συστατικό της διαμόρφωσης του μελλοντικού Αθηναίου πολίτη, και τέλος τη μουσική συνοδεία κατά τη σωματική άσκηση. Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στις εκδηλώσεις του Δήμου όπου συμμετέχουν οι νέοι της πόλης στις μεγάλες θρησκευτικές εορτές όπως Παναθήναια και Μεγάλα Διονύσια, μουσικούς αγώνες και το θέατρο. Η τρίτη ενότητα παρουσιάζει τον μουσικά μορφωμένο Αθηναίο αλλά και τη μορφωμένη Αθηναία.
Την επιστημονική επιμέλεια υπογράφει η καθηγήτρια Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά, υπεύθυνη του αρχείου Μουσικής Εικονογραφίας και Φιλολογικών Πηγών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφει η αρχιτέκτων Ναταλία Μπούρα.
 

Οι ενότητες αναπτύσσονται μέσα από κείμενα, εκμαγεία αρχαίων ευρημάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα και του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά, φωτογραφικές αναπαραγωγές εικονογραφικού υλικού από πολλά μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα από τον μελετητή-ερευνητή της αρχαίας ελληνικής μουσικής  Παναγιώτη Στέφο, εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ του Υπουργείου Παιδείας, δύο διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές και, τέλος, πιθανές αποδόσεις αρχαίας ελληνικής μουσικής. Την έκθεση συνοδεύει εικονογραφημένος οδηγός. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές.  
 
 

Νέος Εκθεσιακός Χώρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων

Λεωφόρος Αμαλίας 14,  Σύνταγμα 
Τηλέφωνο: 210 373 5109
E-mail: foundation@parliament.gr
http://foundation.parliament.gr

Ώρες λειτουργίας :
Για να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης επισκεφθείτε τη σχετική ενότητα της ιστοσελίδας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων: «Μουσική Παιδεία και Δημοκρατία στην Κλασική Αθήνα»    


Είσοδος στην έκθεση ελεύθερη
Επιστροφή