Εκθέσεις
Η Βουλή των Ελλήνων, στην προσπάθειά της να επικοινωνήσει με τους πολίτες και κυρίως με τους νέους, διοργανώνει από το 1994 εκθέσεις στο Μέγαρο της Βουλής με την ευκαιρία σημαντικών ιστορικών επετείων ή για να τιμήσει μεγάλες προσωπικότητες του Ελληνισμού. Με τις εκθέσεις αυτές, η Βουλή των Ελλήνων συμβάλλει σημαντικά στην εμβάθυνση της ιστορικής παιδείας των πολιτών και τη διαμόρφωση κριτικής στάσης απέναντι στο παρελθόν και το παρόν.
Καθημερινά λειτουργεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
(Επισκέψεις σχολείων στη Βουλή)
Επίσης, οργανωμένες ομάδες επισκεπτών (σύλλογοι, σωματεία, ΚΑΠΗ κ.λπ.) μπορούν να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους στη Βουλή επικοινωνώντας με τα τηλέφωνα 210 3735247 και 210 3735245.
Ιανουάριος 2014
«Ελλάδα: το πνεύμα του τόπου»
Η Διεύθυνση της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων παρουσιάζει στο Περιστύλιο του Μεγάρου της Βουλής έκθεση με θέμα «Ελλάδα: το πνεύμα του τόπου».
Παρουσιάζονται εικαστικά έργα τέχνης (ζωγραφικά και χαρακτικά) από τη Συλλογή Έργων Τέχνης και εικονογραφημένες εκδόσεις από τις βιβλιακές συλλογές της Βιβλιοθήκης, που απεικονίζουν τους ιστορικούς τόπους και τις αρχαιότητες του ελλαδικού χώρου, όπως τους αποτύπωσαν οι Ευρωπαίοι περιηγητές, καλλιτέχνες, αρχαιοδίφες, αρχιτέκτονες, εικονογράφοι, αλλά και οι νεώτεροι Έλληνες ζωγράφοι.
Όταν ένας τόπος έχει ταυτιστεί με το μύθο και την ιστορία, τότε δημιουργείται ένα ιδιαίτερο πνεύμα του τόπου (genius loci), που σφραγίζει στο διηνεκές ο,τιδήποτε σχετίζεται μαζί του. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας η ιστορικότητα φορτίζει το τοπίο με έναν πνευματικό χαρακτήρα. Τα αρχαία μνημεία, ως φορείς της ιστορικής μνήμης, υπενθυμίζουν στον επισκέπτη τις πολιτιστικές αξίες που γέννησε και εξέθρεψε ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός: την ελευθερία και τη δημοκρατία, τις τέχνες και τα γράμματα.
Σε άμεση σχέση με τον περιηγητισμό και την αρχαιοδιφία, δεκάδες εικαστικοί δημιουργοί απεικόνισαν και παρουσίασαν στο ευρωπαϊκό κοινό την αρχαία ελληνική τέχνη ως πρότυπη και γενικότερα το ιστορικά φορτισμένο τοπίο της Ελλάδας ως ιδεατό. Το φαινόμενο αυτό συστηματοποιήθηκε ήδη από τα τέλη του 17ου αιώνα, άνθισε κατά τον 18ο και διαδόθηκε ευρύτατα κατά τον 19ο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αρχαιολατρία και τον Κλασικισμό του νεώτερου ευρωπαϊκού πολιτισμού εν γένει.
Η έκθεση αυτή της Βιβλιοθήκης της Βουλής, σε συνεργασία με το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (α΄ εξάμηνο 2014). Εγκαινιάστηκε στις 27 Ιανουαρίου 2014 από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελο-Βασίλειο Μεϊμαράκη και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014.
Επίσκεψη
Η έκθεση είναι επισκέψιμη από το κοινό, στο πλαίσιο οργανωμένων ξεναγήσεων, κάθε Σάββατο στις 12:00, κατόπιν δήλωσης συμμετοχής τηλεφωνικά στο 210-3707465 (Δευτέρα – Πέμπτη 10:00-12:00).
Επιστροφή