Ενημέρωση

Δελτία Τύπου


Αθήνα, 8 Μαρτίου 2009

Aποκαλυπτήρια του αγάλματος της «Μάνας» από τον Πρόεδρο της Βουλής στη Δράμα

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της «Μάνας» του γλύπτη Χρήστου Καπράλου πραγματοποιήθηκαν στον προαύλιο χώρο του νέου Δημαρχείου της Δράμας από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα. Πρόκειται για αντίγραφο του ορειχάλκινου αγάλματος που αποκτήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 2000 επί Προεδρίας Απόστολου Κακλαμάνη και το οποίο εκτός από τον περίβολο του Μεγάρου του Κοινοβουλίου θα κοσμεί πλέον και την πόλη της Δράμας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρώην Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, βουλευτής Δράμας κ. Μαργαρίτης Τζίμας, ο βουλευτής Δράμας κ. Σταύρος Δαϊλάκης, ο βουλευτής Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Νομάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Καλλιοντζής, ο Αντινομάρχης Καβάλας κ. Γιώργος Τσαλουχίδης, ο Αντινομάρχης Δράμας κ. Θωμάς Ιωαννίδης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Θωμάς Μαργαρίτης, ο Έπαρχος Νευροκοπίου κ. Παντελής Καραϊσαρλής, οι πρώην βουλευτές Δράμας κ. κ. Ευστάθιος Σαραφόπουλος και Σταύρος Παπαδόπουλος, μέλη του Νομαρχιακού και Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, καθώς και εκπρόσωποι της Μητρόπολης και φορέων και αρχών του Νομού.
Τον Πρόεδρο της Βουλής συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Νίκος Στεφάνου και υπηρεσιακοί παράγοντες του Κοινοβουλίου. 
Στις ομιλίες που προηγήθηκαν των αποκαλυπτηρίων αναφέρθηκαν τα εξής:
Δ. Σιούφας: Ξαναβρίσκομαι, μετά από δύο περίπου χρόνια, στο Νομό σας για καλό γεγονός. Θα θυμάστε ότι πρώτη φορά ήρθα εδώ φέρνοντας το φυσικό αέριο και για να λειτουργήσει ένα πρότυπο, σε ολόκληρη την Ευρώπη, θερμοκήπιο, όπου περίπου 170 συμπολίτες σας, αγαπητέ Δήμαρχε δουλεύουν εκεί. Ήρθαμε εδώ μαζί με το Νίκο Στεφάνου, και τότε στο υπουργείο Ανάπτυξης συνεργάτη μου και σήμερα Γενικό Γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων, τον άνθρωπο που χειριζότανε με ιδιαίτερη επιτυχία τα ενεργειακά θέματα, μεταξύ των οποίων ήταν και η προτεραιότητα της Δράμας να έχει αυτό το φιλικό προς το περιβάλλον ενεργειακό καύσιμο. Το φυσικό αέριο που απλώνεται σιγά σιγά σε ολόκληρο το νομό Δράμας. Αλλά, βέβαια, καθοριστική είναι η παρέμβασή μου, μαζί με τον τότε Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, να ενταχθούν οι νομοί Καβάλας και Δράμας στο ειδικό καθεστώς που είχε η Θράκη, στον αναπτυξιακό νόμο, που αποτέλεσε και θα αποτελεί και στο μέλλον, και μάλιστα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για ολόκληρο τον κόσμο, για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, αναπτυξιακό εφαλτήριο.      
Και είμαστε εδώ για να κάνουμε τα αποκαλυπτήρια του αντιγράφου του αγάλματος της Αγρότισσας Μάνας. Όλες οι μάνες είναι ίδιες, αλλά η αγρότισσα μάνα έχει κάτι το διαφορετικό. Και όσοι έχουμε γεννηθεί από αγρότισσες μητέρες, σε δύσκολους καιρούς και σε καιρούς φτώχειας, το νιώθουμε καλύτερα. Η απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, των τριακοσίων βουλευτών, αντιπροσώπων του ελληνικού λαού, να ανοιχθεί ακόμα περισσότερο η Βουλή στην ελληνική κοινωνία σηματοδοτείται και με την τοποθέτηση αυτού του αγάλματος εδώ, σ’ αυτό το σημαντικό απόκτημα που έχει η πόλη σας, το νέο Δημαρχείο της Δράμας, για να το βλέπουμε, να εμπνεόμαστε από αυτό, να εμπνέεστε εσείς που θα το ζείτε καθημερινά, οι δημότες αυτής της πόλης. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να μου επιτρέψετε να καταθέσω μία σειρά από σκέψεις γύρω από τη σημερινή συμβολική μέρα.
Αγάλματα γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλά. Αλλά αγάλματα σύμβολα και σύμβολα ζωής είναι λίγα. Αυτό το άγαλμα συμβολίζει την ίδια τη ζωή. Τη ζωή του καθενός από μας, του κάθε ανθρώπου. Συμβολίζει τη Μάνα αγρότισσα. Τη γυναίκα που αποτέλεσε και αποτελεί τον ουσιαστικό συνεκτικό κρίκο της ελληνικής οικογένειας, στην ύπαιθρο και την ελληνική περιφέρεια γενικότερα. Οι Έλληνες, μέχρι και τα μέσα του εικοστού αιώνα, παρά τις επιδόσεις μας σε πολλούς τομείς της Οικονομίας, όπως το εμπόριο και τη ναυτιλία, ήμασταν κατ’ εξοχήν αγροτικός λαός.
Η γυναίκα αγρότισσα ασκούσε, αλλά και σήμερα ακόμα ασκεί, πολύπλευρο, σημαντικό και καίριο ρόλο στην οικογενειακή και κοινωνική συνοχή. Εργάζονταν στο χωράφι, αλλά και στο σπίτι. Στο βουνό και τον κάμπο. Στην παγωνιά και τον καύσωνα. Πάλευε για να προσφέρει σε όλους τους γύρω της. Σε καιρούς καλούς και σε καιρούς δύσκολους. Σε περιόδους ειρηνικές και σε περιόδους που η Πατρίδα μας αγωνιζόταν, για την ελευθερία της. Σε εποχές μεγάλης φτώχειας και σε εποχές που η Χώρα ακολουθούσε δρόμους ανάπτυξης.
Μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού των σύγχρονων γενεών έχουμε άμεση αντίληψη των δυσκολιών που βίωνε η Ελληνίδα αγρότισσα και μάλιστα από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 και τις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν έβλεπε τα παιδιά της να παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης. Όσοι από μας μεγαλώσαμε σε αγροτικές περιοχές γνωρίζουμε την πραγματική διαφορά. Σήμερα, βέβαια, οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές. Οι δυσκολίες, ωστόσο, οι αγωνίες και οι αγώνες της αγρότισσας συνεχίζονται. Ο μόχθος και το άγχος είναι πάντα στην καθημερινότητά της.
Η κλιματική αλλαγή δίνει νέα διάσταση στην ανασφάλεια για την παραγωγή. Η προστασία του Περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων γίνεται επιτακτική προτεραιότητα. Η παγκοσμιότητα των αγορών αυξάνει τις απαιτήσεις. Οι σύγχρονες καταναλωτικές προτιμήσεις επιβάλλουν ένταση προσπαθειών, με στόχο την ποιότητα.
Η Ελληνίδα Αγρότισσα υπήρξε και παραμένει η ψυχή της ελληνικής αγροτικής οικογένειας. Την τιμούμε, την ευχαριστούμε και την ευγνωμονούμε.  
Μ. Τζίμας: Είναι μεγάλη τιμή για την πόλη των μαρτύρων και των ηρώωννα υποδέχεται σήμερα τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων τον κ. Δημήτρη Σιούφα, έναν ακούραστο εργάτη της ελληνικής πολιτικής ζωής του τόπου μας. Με μεγάλη χαρά, κύριε Πρόεδρε, αποδεχόμαστε αυτή την τιμητική διάκριση της Βουλής των Ελλήνων με την τοποθέτηση του αγάλματος του διάσημου γλύπτη Χρήστου Καπράλου με θέμα τη Μάνα στο καινούργιο Δημαρχείο της πόλης μας. Με την πράξη σας αυτή, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, αποδεικνύεται, για μία ακόμα φορά, πως η Βουλή των Ελλήνων είναι πράγματι Βουλή όλων των Ελλήνων. Όχι μόνο με το Κοινοβουλευτικό έργο που παράγουμε, αλλά και με τη διάχυση του πολιτιστικού έργου που σήμερα, για μία ακόμα φορά, πραγματοποιείται στη μαρτυρική Δράμα. Καλώς ήρθατε.
Σ. Δαϊλάκης: Καταρχάς, κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του συναδέρφου Χρήστου Αηδόνη γιατί κάτι μεσολάβησε και δεν κατάφερε να είναι εδώ μαζί μας απόψε. Ως Δραμινός καλωσορίζω σήμερα τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα και, όπως είπε πριν ο συνάδερφος Τζίμας Μαργαρίτης, ακούραστο εργάτη της πολιτικής.
Κύριε Πρόεδρε κάνατε πολλά για τη Δράμα. Εγώ έχω να εντοπίσω το εξής, ότι κάνατε έναν υπέροχο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος λειτουργεί ευεργετικά για την περιοχή, στηρίξατε πολλές επενδύσεις και αυτές τώρα στηρίζουν το ανθρώπινο δυναμικό του Νομού και της περιοχής μας και νομίζω ότι σήμερα η Δράμα σας το ανταποδίδει, γιατί λέγεται ότι ο καλός ο άνθρωπος όπου και να πάει φέρνει τη βροχή. Εσείς αποδείξατε σήμερα ότι είστε άνθρωπος του Θεού, αλλά είστε και της Δράμας και η Δράμα γέννησε πολλά παιδιά που θα χαρούν που θα βλέπουν τη δωρεά σας που αναφέρεται στη Μάνα. Οι μάνες εδώ είναι υπερήφανες που ήρθαν από διάφορες περιοχές, έκαναν ένα φοβερό κράμα και νομίζω ότι αυτό το κράμα σας τιμά σήμερα με την παρουσία του, έστω και με δύσκολες καιρικές συνθήκες. Να είστε γερός.
Δήμαρχος Δράμας: Η Μάνα, το κορυφαίο δημιούργημα του μεγάλου μας γλύπτη Χρήστου Καπράλου, κοσμεί από σήμερα την πόλη μας. Η Αγρότισσα Μάνα, το σύμβολο της ζωής και της θυσίας, το αριστούργημα της γλυπτικής τέχνης του διάσημου καλλιτέχνη Χρήστου Καπράλου τοποθετήθηκε εδώ, στην είσοδο του νέου Δημαρχείο μας. Δώρο και προσφορά της Βουλής των Ελλήνων στην ιστορική και μαρτυρική Δράμα. Δώρο και προσφορά του εκλεκτού, του σεβαστού σε όλους και από όλους μας Προέδρου του ελληνικού Κοινοβουλίου, του ευπατρίδη της πολιτικής και αγαπητού μου φίλου κυρίου Δημήτρη Σιούφα προς τη Δράμα της προσφοράς και της θυσίας.
Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε θερμά για αυτή την ξεχωριστή και συμβολική σας προσφορά. Να ξέρετε ότι κάνετε την καλύτερη επιλογή, αφού η δωρεά σας γίνεται σε μια κατ’ εξοχήν αγροτική και κτηνοτροφική περιοχή όπου όλοι γνωρίζουμε και κυρίως αναγνωρίζουμε ότι η μάνα η αγρότισσα ήταν και είναι το θεμέλιο και το προπύργιο της οικογενειακής και κοινωνικής μας συνοχής, μιας που όλοι μας έχουμε άμεση αντίληψη των δυσκολιών της ζωής της ακόμα και σήμερα που βελτιώθηκαν τα πράγματα και οι συνθήκες στα χωράφια δεν είναι πια οι ίδιες.
Η Μάνα του Χρήστου Καπράλου, με τη δική σας προσφορά, κύριε Πρόεδρε, θα είναι εδώ στη Δράμα για να τιμούμε τη μάνα, για να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη, την αγάπη, την προσφορά και τις θυσίες που συμβολίζονται στο πρόσωπό της. Για να τιμούμε την αφοσίωση, τη στοργή, την άδολη, την ανυπόκριτη και ακατάλυτη αγάπη, την καρδιά και την ψυχή ης ελληνικής οικογένειας. Πέρα τούτων, η Μάνα του Χρήστου Καπράλου θα είναι εδώ στην ιστορική και μαρτυρική Δράμα για να τιμούμε και τη μάνα των μεγάλων αγώνων για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Τη χαροκαμένη μάνα των πολλαπλών ξένων κατοχών. Τη μάνα που, πέρα από τον καθημερινό της αγώνα, ήταν και άντρας και γυναίκα συνάμα, που έφτιαχνε ζωή από τα αποκαΐδια. Για να τιμούμε τη μάνα της προσφυγιάς, τη μάνα της μετανάστευσης, τη μάνα της ορφάνιας. Για να τιμούμε γενικά τη μάνα με όλους τους παράλληλους ρόλους που η μοίρα της επιφύλαξε σ’ αυτό τον ηρωικό και μαρτυρικό τόπο. Πρόεδρέ μας σας ευχαριστούμε πολύ. 

Ο Δήμαρχος Δράμας, ως ανταπόδοση της δωρεάς της Βουλής των Ελλήνων στην πόλη της Δράμας, προσέφερε στον Πρόεδρο της Βουλής ένα πιστό αντίγραφο της φυλασσόμενης στο αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας προτομής αγάλματος του Θεού Διονύσου. Όπως επεσήμανε ο κ. Μαργαρίτης, έχει βρεθεί στην περιοχή Ιερό αφιερωμένο στο Θεό Διόνυσο, κάτι που καταδεικνύει την ελληνικότητα της περιοχής και παράλληλα υποδηλώνει ότι δικαίως η Δράμα συγκαταλέγεται τις καλύτερες περιοχές όσον αφορά στην παραγωγή του κρασιού, αφού εκεί ήταν οι δρόμοι του κρασιού.

Ο κ. Σιούφας αφού ευχαρίστησε για τη χειρονομία αυτή, έκανε ακόμα μία αναφορά στο συμβολισμό της τοποθέτησης του αγάλματος της Μάνας που συμπίπτει με τη γιορτή της Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Τέλος, ευχήθηκε τα καλύτερα στον ίδιο το Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, τις αρχές της πόλης, τους συναδέλφους του βουλευτές και το λαό της Δράμας και συνέστησε ένταση των προσπαθειών για να είναι λιγότερο δυνατές οι επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία έχει έρθει και στη χώρα μας.                 
 




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ