Δελτία Τύπου
Αθήνα, 23 Ιουλίου 2025
Συνάντηση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Γαλλίας με την Προέδρο της Ομάδας Φιλίας με την Ελλάδα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης
Με την Προέδρο της Ομάδας Φιλίας με την Ελλάδα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης κ. Μαριέττα Καραμανλή, συναντήθηκε το Προεδρείο της ΚΟΦ Ελλάδας – Γαλλίας εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο κ. Σπυρίδωνα Κουλκουδίνα και την Αντιπρόεδρο κ. Ρένα Δούρου.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα πεδία κοινοβουλευτικής συνεργασίας των Ομάδων Φιλίας, αλλά και η χρονική συγκυρία, εντός της οποίας Ελλάδα και Γαλλία καλούνται να επαναπροσδιορίσουν την προσήλωσή τους στα ιδανικά της Ε.Ε.
Αναφερόμενος στη διαχρονική σχέση των δύο χωρών, στους κοινούς αγώνες και στη στήριξη της Γαλλίας στις ιστορικές στιγμές της Ελλάδας, όπως η αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 και η ένταξη στην ΕΟΚ το 1980, ο Πρόεδρος της ΚΟΦ κ. Σ. Κουλκουδίνας ανέδειξε τη συνέπεια και συνέχεια των διμερών σχέσεων, κάτι που επισφραγίστηκε με την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης τον Σεπτέμβριο του 2021. Εστιάζοντας στην αμυντική συνεργασία, την οποία χαρακτήρισε ως προπομπό ενός ενιαίου αμυντικού μηχανισμού της Ε.Ε., ο κ. Σ Κουλκουδίνας υπήρξε κατηγορηματικός στην ανάγκη αποκλεισμού από αυτούς τους σχεδιασμούς, χωρών που απειλούν κράτη μέλη της Ε.Ε. ή παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. 
Λαμβάνοντας τον λόγο η Αντιπρόεδρος της ΚΟΦ κυρία Ρ. Δούρου, χωρίς να υποβαθμίζει τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών και τη συνεισφορά της Γαλλίας στο φιλελευθερισμό και στα δικαιώματα, εξέφρασε απερίφραστα την αποδοκιμασία της για τις πρόσφατες αναφορές του Γάλλου Πρωθυπουργού κ. Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος στο πλαίσιο παρουσίασης ενός προϋπολογισμού λιτότητας, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά και τον προβληματισμό της για το μήνυμα που περνάει η γαλλική κυβέρνηση περικόπτοντας όλες τις κοινωνικές δαπάνες και αυξάνοντες μόνο τις δαπάνες για την άμυνα, υποκαθιστώντας έτσι τις αξίες και τα ιδανικά της Ε.Ε. με τον μιλιταρισμό. Ακολούθως, έθιξε το ζήτημα της ανόδου της ακροδεξιάς τόσο στο Γαλλία όσο και στην Ευρώπη και ανέδειξε το θέμα της διακριτικής αντιμετώπισης από την Ε.Ε. της ρωσικής κατοχής στην Ουκρανία και της τουρκικής κατοχής στη Βόρεια Κύπρο.
Υπερθεματίζοντας για το Κυπριακό, ο κ. Σ. Κουλκουδίνας, αναφέρθηκε στην ατυχή πραγματικότητα μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, κάτι που φάνηκε και στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, με την Ελλάδα, ως χώρα στα όρια της Ε.Ε., να επιβαρύνεται δυσανάλογα. Τέλος, ο κ. Σ. Κουλκουδίνας, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια, τη λειψυδρία και την έλλειψη τροφής ως τα προβλήματα της επόμενης ημέρας, συνέστησε πέρα από τη διαχείριση του παρόντος, την οραματική στροφή της Ευρώπης προς το μέλλον.
Με τη σειρά της η κ. Μ. Καραμανλή, συμμεριζόμενη την εύλογη κριτική της ελληνικής πλευράς στο αξιακό πεδίο της συρρίκνωσης των κοινωνικών δαπανών έναντι των αμυντικών, προέκρινε τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και τα θεσμικά όργανα, στο πλαίσιο κοινών ιδεών και κοινών πρωτοβουλιών, ως μέσον αντιμετώπισης των σχετιζόμενων ζητημάτων. Τέλος, αναδεικνύοντας πλειάδα πεδίων στα οποία η συνεργασία των δύο χωρών μπορεί εντατικοποιηθεί, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την τεχνητή νοημοσύνη, με τον κ. Σ. Κουλκουδίνα να υπογραμμίζει την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία για ίδρυση ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο σε εποικοδομητικές συνεργασίες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Επιστροφή