Ενημέρωση

Δελτία Τύπου


Αθήνα, 18 Ιουνίου 2024

Επίσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Γερμανίας – Ελλάδας στη Βουλή των Ελλήνων

Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων πραγματοποιεί αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Ελλάδας, στο πλαίσιο της οποίας είχε συνάντηση με διακομματική αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Γερμανίας, αποτελούμενη από τους βουλευτές, κ.κ. Αθανάσιο Πλεύρη (Πρόεδρο), Γεώργιο Παπαηλιού (Γραμματέα), Εμμανουήλ Χνάρη, Νικόλαο Βρεττό και Αρετή Παπαϊωάννου (μέλη).

Στα επίκαιρα και ιδιαιτέρως κρίσιμα ζητήματα που τίθενται στο επίκεντρο του προβληματισμού των εταίρων της Ε.Ε. εστίασε ο Πρόεδρος της ΚΟΦ, κ. Πλεύρης, υπογραμμίζοντας τα διλήμματα της επομένης των ευρωεκλογών.  «Ζητήματα ασφάλειας και η αντιμετώπισή τους στη βάση του διεθνούς δικαίου, προκλήσεις που συνδέονται με την κλιματική κρίση και την επίδρασή της στο περιβάλλον, αλλά και η αναποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης έχουν οδηγήσει σε άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ενώ τίθεται και το θέμα της τήρησης του διεθνούς δικαίου στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην Κύπρο», τόνισε μεταξύ άλλων, ο κ. Πλεύρης.

Ο Γραμματέας της ΚΟΦ, κ. Παπαηλιού έθιξε το ζήτημα της καθυστέρησης στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προς επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης με σκοπό την κοινωνική συνοχή, διαπιστώνοντας ότι ο κανόνας  «κόστους – οφέλους», εκτοπίζει την κοινωνία και τις ανάγκες της. Παράλληλα, επεσήμανε ότι είναι χρέος της Ευρώπης να αποκτήσει την δική της φωνή, καθότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες.  Ο βουλευτής αναφέρθηκε επίσης, στο ανοιχτό ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, στο θέμα του κατοχικού δανείου και την ανάγκη αντιμετώπισης του Κυπριακού με πρόσημο ανάλογο της ευρωπαϊκής στάσης απέναντι σε οποιαδήποτε εισβολή απειλεί τα ευνομούμενα ευρωπαϊκά κράτη.

Τα μέλη της Ομάδας Φιλίας, υπερθεματίζοντας υπογράμμισαν βασικά σημεία των διμερών μας.  Ο μεν κ. Χνάρης συνέδεσε την σπουδαιότητα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για τις χώρες της ΕΕ, συνδέοντάς την με την κλιματική κρίση, και η κυρία Παπαϊωάννου επεσήμανε τον κλονισμό των πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών κατά την περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης παράλληλα με την ανάγκη ενίσχυσης των μεταξύ τους γεωπολιτικών δεσμών σε πλαίσιο στρατηγικής συμμαχίας.  Τέλος, ο κ. Βρεττός, διερωτώμενος για το εάν η περιορισμένη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες θα μπορούσε να εγείρει ζητήματα δημοκρατικής αντιπροσώπευσης, συνέστησε επανεξέταση των πολιτικών της Ε.Ε. προτάσσοντας τον άνθρωπο και όχι συμφέροντα που παραβλέπουν αυτήν την παράμετρο.

Από γερμανικής πλευράς, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, κυρία Lisa Badum, χαρακτήρισε τη συνάντηση ως ευκαιρία επανίδρυσης των σχέσεων των δύο χωρών, χωρίς παράβλεψη της αδιάλειπτης μέριμνας για επούλωση των πληγών του παρελθόντος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ζητήματα ενέργειας και ανάπτυξης των ΑΠΕ, με τη γερμανική αντιπροσωπεία να αναγνωρίζει τον δυνάμει καίριο ρόλο της Ελλάδας στο πεδίο. Ως προς το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η γερμανική αντιπροσωπεία διασαφήνισε ότι η Γερμανία δεν σκοπεύει να μείνει θεατής έναντι επιθετικών κινήσεων και αναθεωρητικών τάσεων. Αναφερόμενη τέλος, στην πρόκληση της μετανάστευσης, αναγνώρισε ότι η Ευρώπη οφείλει ηθικά, αλλά και θεσμικά να διασφαλίσει το δικαίωμα ασύλου, εξετάζοντας πάντοτε τις δυνατότητες ενσωμάτωσης.

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ