Ενημέρωση

Δελτία Τύπου


Σκόπια, 29 Απριλίου 2025

Συμμετοχή αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων στις εργασίες της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας της Κ.Σ. ΟΣΕΠ

Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, αποτελούμενη από τις βουλευτές κ.κ. Σ. Βούλτεψη και Κ. Βέττα, συμμετείχε στις εργασίες της Συνεδρίασης της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, που διεξήχθησαν, σήμερα 29 Απριλίου 2025, στα Σκόπια.

Η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, κ. Σοφία Βούλτεψη, στην τοποθέτησή της τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της διακρατικής συνεργασίας και της πρόληψης ως βασικών πυλώνων για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Επισήμανε ότι η γεωπολιτική αστάθεια που χαρακτηρίζει την εποχή μας καθιστά αναγκαία τη μετατροπή της Συνέλευσης σε ένα ενεργό πεδίο δράσης με ουσιαστικές πρωτοβουλίες στο επίπεδο της εκπαίδευσης, της ενημέρωσης και της κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Για το λόγο αυτό, σημείωσε, ότι πρέπει να  αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διατίθενται, πολλά εκ των οποίων επιτυχώς ενεργοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της υπουργικής της θητείας στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, δημιουργώντας στην Ελλάδα μια ισχυρή ομάδα που εξειδικεύεται στην εξασφάλιση σημαντικών προγραμμάτων. Αυτό, όπως ανέφερε, θα οδηγήσει στην παρουσίαση προτάσεων εκ μέρους της Ελλάδας, ενισχύοντας περαιτέρω τη συνεργασία όλων στο πλαίσιο της Συνέλευσης. Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση της η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, κάλεσε τους συμμετέχοντες σε μια κοινή προσπάθεια να «μετατρέψουμε την γεωπολιτική αστάθεια σε ευκαιρία για συντονισμό, καινοτομία και συλλογική ασφάλεια με επίκεντρο την πρόληψη στο πεδίο».

Η κ. Βέττα από την πλευρά της  αναφέρθηκε στην ανάγκη καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος. Όπως χαρακτηριστικά είπε η παράνομη διακίνηση, εκμετάλλευση μεταναστών και προσφύγων, το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, το trafficking, οι απάτες, το οικονομικό και το ηλεκτρονικό έγκλημα βλάπτουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική συνοχή. Τόνισε, επίσης, τη σημασία της εναρμόνισης των νομοθεσιών των κρατών-μελών, της τεχνικής και διοικητικής συνεργασίας, καθώς και της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, όχι μόνο για την καταστολή αλλά και για πρόληψη, ενημέρωση και αποτροπή.  Υπογράμμισε δε, ότι η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος απαιτεί ολιστική προσέγγιση, με παράλληλη προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών και με έμφαση στην πρόληψη, την κοινωνική συνοχή και την καταπολέμηση των αιτίων της παραβατικότητας, όπως η φτώχεια, η διαφθορά και η μειωμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Τέλος, επεσήμανε την ευθύνη των βουλευτών και των κυβερνήσεων για την ύπαρξη ασφάλειας, λογοδοσίας, ελέγχου και δικαιοσύνης.

Η ελληνική αντιπροσωπεία με τις παρεμβάσεις της ανέδειξε την ανάγκη να περάσουμε από τις διακηρύξεις στη δράση, ενισχύοντας έτσι τη συλλογική προσπάθεια για ασφάλεια, δικαιοσύνη και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου.

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ