Ενημέρωση

Δελτία Τύπου


Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2022

Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ με το νέο Πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ δέχθηκε σε εθιμοτυπική επίσκεψη το  νέο Πρέσβη του Ισραήλ κ. Noam Katz.  Στη συνάντηση, όπου σημειώθηκε ευρεία διακομματική συμμετοχή, πέραν του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ κ. Δημήτριο Καιρίδη (Πρόεδρο), κ. Όλγα Κεφαλογιάννη (Αντιπρόεδρο) και κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου (Γραμματέα), παραβρέθηκαν τα μέλη κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης, κ. Δημήτριος Κούβελας, κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, κ. Μαρία Αθανασίου, κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, κ. Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, κ. Διονύσιος Σταμενίτης, κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, κ. Σάββας Χιονίδης και κ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Κατά τη συνάντηση, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε από τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας κ. Καιρίδη, στην εμβάθυνση των κοινοβουλευτικών επαφών, οι οποίες διαγράφουν εσχάτως δυναμική πορεία με ενδεικτική την εποικοδομητική επίσκεψη της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Ισραήλ, τον περασμένο Μάιο.  Μεταξύ άλλων, υπογραμμίστηκε ότι κάθε συμβολή του νέου Πρέσβη στην Αθήνα, προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των διμερών επαφών, με αξιοποίηση μάλιστα της πολυετούς εμπειρίας του στη δημόσια διπλωματία, θα αποδειχθεί βαρύνουσας σημασίας, ιδιαίτερα εν μέσω μίας συγκυρίας που απαιτεί το διάλογο με την κοινωνία των πολιτών και την επαφή με την ευρύτερη διεθνή κοινή γνώμη.

Η Αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας, κ. Κεφαλογιάννη, υπογραμμίζοντας ότι η θητεία του νέου Πρέσβη συμπίπτει με μία περίοδο σημαντικών και θετικών  εξελίξεων στις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το κλίμα αμοιβαίας κατανόησης αναμένεται να συνεχιστεί με διακριτό στόχο τη σταθερότητα και την πρόοδο των χωρών της περιοχής. Η Αντιπρόεδρος σημείωσε ότι κάθε σχήμα συνεργασίας στρατηγικού χαρακτήρα, όπως το σχήμα 3+1, καθώς και η δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα, αλλά και η συμφωνία για κατασκευή του αγωγού East-Med, αποτελούν μέρη του ιδίου πυλώνα προς εδραίωση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διευκρινίστηκε ότι οι δύο χώρες συντάσσονται απόλυτα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και τάσσονται ενάντια σε κάθε έκφραση αναθεωρητικού σκεπτικού και υπονόμευσης της εδαφικής κυριαρχίας και της ακεραιότητας των κρατών, αντίθετα με την ακραία επιθετική ρητορική της γείτονος Τουρκίας.

Η Γραμματέας της Ομάδας Φιλίας, κ. Τελιγιορίδου, σημείωσε τη διαρκή βούληση για συνεργασία από πλευράς κάθε ελληνικής Κυβέρνησης, ακόμη και όταν οι Κυβερνήσεις των δύο χωρών προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, προς εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων των λαών μας και ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας. Εν συνεχεία, υποστήριξε πως κάθε παραβίαση εδαφικής ακεραιότητας είναι καταδικαστέα, ενώ οποιαδήποτε προσπάθεια με στόχο την εξέλιξη των ειρηνευτικών διαδικασιών βρίσκει την Ελλάδα αρωγό. Μεταξύ άλλων, η βουλευτής εξήρε την ισραηλινή στάση αναφορικά με την πολεμική κρίση, κυρίως ως προς την επιλογή της να υποστηρίξει την οδό των συνομιλιών προς αποφυγή δημιουργίας ψυχροπολεμικού κλίματος.

Υπογραμμίστηκε επίσης, η παρουσία του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου εντός του Κράτους του Ισραήλ ως σημείου αναφοράς για τον ελληνισμό εκεί και ως συνεκτικού κρίκου με πνευματικές προεκτάσεις και επιρροή στις πολιτισμικές μας ανταλλαγές. Από την ελληνική αντιπροσωπεία εκφράστηκε ακόμη ικανοποίηση σχετικά με τη δέσμευση του Ισραήλ να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της χώρας μας για μία μη μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την περίοδο 2025-2026.

Από την πλευρά του ο κ. Katz ευχαρίστησε την ελληνική αντιπροσωπεία για την άριστη συνεργασία επισημαίνοντας παράλληλα, ότι Ισραήλ και Ελλάδα συνιστούν παράγοντες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.  Εξήρε την θετική εμπλοκή του Δήμου των Αθηνών στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού παγκοσμίως και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη για ελαχιστοποίηση των τριβών που καταγράφονται με γειτονικές χώρες, αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα του για ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με χώρες του αραβικού κόσμου.  Σημείωσε τέλος, το ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η Ελλάδα στη διαδικασία προσέγγισης του Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ