Ενημέρωση

Δελτία Τύπου


Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2024

Ι. Πλακιωτάκης κατά τη συνάντηση με Ιρακινούς βουλευτές: «Η Ελλάδα έτοιμη να συμβάλει σε κάθε προσπάθεια επίλυσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

«Η Ελλάδα δηλώνει ετοιμότητα να συμβάλει σε κάθε προσπάθεια προς επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή αξιοποιώντας τις διμερείς και πολυμερείς της σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ», υπογράμμισε ο Α´ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, κατά τη σημερινή συνάντηση στη Βουλή με Ιρακινούς βουλευτές από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Κοινοβουλίου του Ιράκ. 

Ο κ. Πλακιωτάκης, αναφερόμενος στην ανησυχία που εγείρουν τα τελευταία γεγονότα στη Συρία,  υπογράμμισε «την ανάγκη για δρομολόγηση συντονισμένων κινήσεων και συνεργειών, που θα αποτρέψουν τη μετάδοση της κρίσης στη Μ. Ανατολή και θα απομακρύνουν τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης», ενώ τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά στηρίζει την ενότητα, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ». 

Σημαντική ήταν η αναφορά στη βούληση για «διεύρυνση του φάσματος ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών, πέραν της ήδη αξιοσημείωτης προμήθειας αργού πετρελαίου», ενώ επισημάνθηκε ότι «Έλληνες πλοιοκτήτες δραστηριοποιούνται στη μεταφορά του από ιρακινούς λιμένες προς όλον τον κόσμο».

Ο κ. Πλακιωτάκης ενημέρωσε περαιτέρω για «την αναμονή,  με εξαιρετικό ενδιαφέρον, της εκκρεμούσας σύγκλισης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, που στοχεύει στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών μας σχέσεων μέσω σύμπραξης επί τη βάσει  διμερών συμφωνιών». 

Επιπλέον,  επεσήμανε ότι «στην κατεύθυνση εμβάθυνσης των σχέσεών μας, εξαιρετικά σημαντικός προβάλλει ο ρόλος των κοινοβουλίων μας, το έργο των οποίων αναμένεται να διευκολυνθεί μέσα από επαφές, που ήδη ξεκίνησαν,  με την ΚΟΦ Ελλάδας- Ιράκ». 

Η ιρακινή αντιπροσωπεία εστιάζοντας στις ιστορικές μας σχέσεις με βάση τους αρχαίους πολιτισμούς, εξήρε τη σημασία της ελληνικής υποστήριξης στο Ιράκ μετά την εισβολή, το 2014, τρομοκρατικών οργανώσεων σε πόλεις του Ιράκ και την καταστροφή μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.

Επεσήμανε μάλιστα, ότι στο νέο κεφάλαιο που άνοιξε η χώρα, στο πλαίσιο υπηρέτησης του κυβερνητικού προγράμματος εξωστρέφειας, επιδιώκεται η ελληνική παρουσία και συνδρομή στη φάση ανοικοδόμησης του Ιράκ μέσω των αξιόλογων κατασκευαστικών της εταιρειών με την ευχή να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στο πεδίο.

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ