Ενημέρωση

Δελτία Τύπου


Αθήνα, 04 Δεκεμβρίου 2024

Συνάντηση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αυστραλίας με την Πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα

Τη ζωντανή παρουσία του ελληνισμού σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Αυστραλίας υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αυστραλίας, κ. Αθανάσιος Καββαδάς, κατά τη συνάντηση που είχαν οι συμμετέχοντες στην Ομάδα Έλληνες βουλευτές με τη διαπιστευμένη για Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, Πρέσβη της Αυστραλίας, κ. Alison Duncan. 

Μεταξύ των διμερών θεμάτων που έθιξε ο κ. Καββαδάς, αναφέρθηκε στη διόλου τυχαία ενεργό συμμετοχή της Αυστραλίας στη διαχρονική προσπάθεια της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ζητώντας την περαιτέρω στήριξη στο πάγιο αίτημα της χώρας μας. Παράλληλα, υπέδειξε την εξαιρετική συνεργασία σε επίκαιρα και κρίσιμα διεθνή ζητήματα, καθώς και στο πεδίο των επενδύσεων, υπενθυμίζοντας τη συμφωνία πλαίσιο, που ο ίδιος είχε εισηγηθεί το 2021 στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ ενδεικτικά ανέφερε, επίσης, την εξαγορά του ΔΕΔΔΗΕ ως ένα ορόσημο στα ελληνικά επενδυτικά χρονικά. Κατέληξε λέγοντας ότι οι άριστες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι δεδομένες και ότι μέσα από τον θεσμό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας, μπορούν να ανοιχθούν νέοι δρόμοι και να δημιουργηθούν νέα πεδία σε αυτή τη σχέση φιλίας και συνεργασίας για το μέλλον.

Σε παράλληλο πλαίσιο κινήθηκαν με τις τοποθετήσεις τους ο Αντιπρόεδρος, κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Χήττας και τα μέλη της Ομάδας Φιλίας κ.κ. Ιωάννης Δελής, Αθανασία Αναγνωστοπούλου, Κομνηνός Δελβερούδης και Ιωάννης Κόντης, εκφράζοντας την αμοιβαία πίστη στις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανατρέχοντας σε ισχυρές ιστορικές μνήμες όπως τη σύμπραξη σε δύο παγκοσμίους πολέμους. 

Οι δύο πλευρές θεώρησαν τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων μνήμης και άλλες πρωτοβουλίες, όπως την ανέγερση μνημείου στη Λήμνο προς τιμήν των πεσόντων Αυστραλών, εξαιρετικά σημαντικές για τη σφυρηλάτηση ιστορικής μνήμης των επερχόμενων γενεών στο ευρύτερο πλαίσιο μιας παρακαταθήκης, που συνδέει τους λαούς μας. 

Μεταξύ των τοποθετήσεων εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για συνεργασία και μετάδοση τεχνογνωσίας επί θεμάτων ενσωμάτωσης μεταναστών, ενώ εκφράστηκε ικανοποίηση για την υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και προτάθηκε ενίσχυση συνεργειών μέσω ανταλλαγής διδακτικού προσωπικού και κινητικότητας φοιτητών. 

Μιλώντας επί θεμάτων πολιτισμού και εκπαίδευσης, η κ. Duncan σημείωσε ότι η ελληνική είναι η πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών γλωσσών που μιλούνται στην Αυστραλία και ότι υπάρχουν αρχαιολογικά σχολεία, που, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, διευκολύνουν τους Αυστραλούς οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν σε αρχαιολογικό χώρο στην Ελλάδα. Τέλος, τόνισε την ανάγκη να δοθεί σημασία στα θέματα διπλής φορολόγησης και κοινωνικής ασφάλισης και δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση συντρέχει πάντοτε σε ανακύπτουσες ανάγκες, όπως οι πυρκαγιές, με πιο πρόσφατη τη συνδρομή 20 αεροπλάνων και 200 μελών προσωπικού.

Στη συνάντηση παρέστη, επίσης από την Πρεσβεία, ο Αν. Πρέσβης κ. Lachlan Scully.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ