Ενημέρωση

Δελτία Τύπου


Βρυξέλλες, 4 Δεκεμβρίου 2023

Συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η ετήσια έκθεση για το Κράτος Δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα απασχόλησε τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την συμμετοχή εκπροσώπων των εθνικών κοινοβουλίων. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν οι κκ. Βασίλειος Υψηλάντης, Θεοδώρα Τζάκρη και Ευαγγελία Λιακούλη, μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Εισηγητές για το Κράτος Δικαίου ήταν οι κκ. Βασίλειος Υψηλάντης, Didier Reynders, Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, Navarro Ríos, Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ισπανίας, Till Steffen, μέλος της Bundestag, Berry Ward, μέλος του Κοινοβουλίου της Ιρλανδίας και Theresa Scavenius, μέλος του Κοινοβουλίου της Δανίας.

Ο κ. Βασίλειος Υψηλάντης στην αρχική του τοποθέτηση σχολιάζοντας τις παρατηρήσεις της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος Δικαίου 2023 επεσήμανε ότι στον τομέα της δικαιοσύνης η κυβέρνηση έχει θεσπίσει κώδικες δεοντολογίας, συνεχίζει συστηματικά την ψηφιοποίηση, προχωράει στη σύσταση δικαστικής αστυνομίας και στελεχώνει τις υπηρεσίες με υπαλλήλους, οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της απονομής της. Σχετικά με τη διαδικασία επιλογής των ανωτάτων δικαστών, υπογράμμισε ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνηση είναι στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος να τροποποιηθούν τα σχετικά άρθρα. Πρόσθεσε ότι μέσω του στρατηγικού σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς 2022- 2025αντιμετωπίζονται θέματα σχετικά με την πολυφωνία στα ΜΜΕ και την προστασία των δημοσιογράφων. Κλείνοντας την παρέμβασή του τόνισε ότι η προσπάθεια για την κατοχύρωση των κανόνων του Κράτους Δικαίου είναι καθήκον όλων των κρατών μελών προκειμένου να ενισχυθεί η δημοκρατική συνοχή που έχει ανάγκη η Ευρώπη.

Η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη στην παρέμβασή της είπε ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης συνδέεται άρρηκτα με το κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών και τόνισε ότι ο τρόπος επιλογής των ανώτατων δικαστών με πρότασή τους από το υπουργικό συμβούλιο πλήττει την ανεξαρτησία της. Στη συνέχεια καταδίκασε τη μονοκομματική σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και αναφερόμενη στις ενδείξεις για παρακολουθήσεις μέσω παράνομων λογισμικών κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για συγκάλυψη.

Η κυρία Ευαγγελία Λιακούλη εξέφρασε την ανησυχία της για τις νέες συστάσεις της Επιτροπής προς την Ελλάδα αναφορικά με την απονομή της δικαιοσύνης και τη διαφθορά. Στη συνέχεια επεσήμανε ότι οι καταγγελίες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκου Ανδρουλάκη για αντιθεσμική επίθεση σε βάρος του έχουν αφήσει ένα τραγικό αποτύπωμα στην χώρα και πρόσθεσε ότι οι προοδευτικοί πολίτες επιθυμούν τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στη δευτερολογία του ο κ. Υψηλάντης ανέφερε ότι η κυβέρνηση με την ενδελεχή διερεύνηση της υπόθεσης για χρήση παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού, την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα αλλά και τη λήψη μέτρων τόσο σε εκτελεστικό όσο και νομοθετικό επίπεδο προχωράει στην ενίσχυση του Κράτους Δικαίου και επέκρινε τους εκπρόσωπους της αντιπολίτευσης για μετατροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε πεδίο εσωτερικών αντιπαραθέσεων.

 

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ