Ενημέρωση

Δελτία Τύπου


Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2022

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα των Προέδρων των Ομάδων Φιλίας των δύο Νομοθετικών Σωμάτων της Ελβετικής Συνομοσπονδίας

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησαν οι Πρόεδροι των Ομάδων Φιλίας των δύο Νομοθετικών Σωμάτων της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, βουλευτής κ. Elisabeth Schneider-Schneiter και Γερουσιαστής κ. Carlo Sommaruga, τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022, κατόπιν πρόσκλησης της ομολόγου τους, Προέδρου της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ελβετίας, κ. Χριστίνας Αλεξοπούλου.

Με την ξένη αντιπροσωπεία συναντήθηκε η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Σοφία Βούλτεψη, η οποία συζήτησε με τους Ελβετούς εκπροσώπους θέματα που άπτονται της επικαιρότητας.  Κατά τη συζήτηση, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε τόσο από την Υφυπουργό όσο και από την Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας, στην αναγκαιότητα για την κατά το δυνατό στενότερη συνεργασία των χωρών μας, προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στο καίριο ζήτημα προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων.  Επ' αυτού η ελβετική πλευρά διεμήνυσε την αναμφίβολή εκτίμηση της χώρας της στο βαρύνουσας σημασίας έργο που εκπονείται στην Ελλάδα, αναφορικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τη σπουδαιότητά του για όλες τις χώρες της Ευρώπης, που υφίστανται επιπτώσεις εξαιτίας του όγκου των βεβιασμένα μετακινούμενων πληθυσμών.

Ως ιδιαίτερα σημαντική υπέδειξε η Υφυπουργός την ενημέρωση που καλούνται οι Ελβετοί κοινοβουλευτικοί να δώσουν στους συναδέλφους τους επί των θεμάτων που συζητήθηκαν, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα βασίζει την ύπαρξή της στις διεθνείς συνθήκες, συνεπώς ουδέποτε τις παραβιάζει, αντίθετα με την τακτική αναθεωρητικών δυνάμεων.

Η κ. Βούλτεψη επιπλέον αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας, που αναπτύσσεται προς διενέργεια έργου εμβληματικού χαρακτήρα με στόχο την υποστήριξη της νεολαίας ως προς τη διάδοση πνεύματος ολυμπισμού και ειρήνης.  

 

Συνάντηση της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ελβετίας με την ελβετική αντιπροσωπεία

Κατά τη συνάντηση της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ελβετίας με την ελβετική αντιπροσωπεία που ακολούθησε, η Πρόεδρος, κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου, μετά από σύντομη αναφορά στους ισχυρούς ιστορικά δεσμούς ήδη από την Ελληνική Επανάσταση, υπογράμμισε ότι κατά την πρώτη αυτή συνάντηση των δύο Ομάδων Φιλίας δίνεται η δυνατότητα να εξελιχθούν δυναμικά στον σύγχρονο κόσμο οι σχέσεις των Κοινοβουλίων των χωρών μας. Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη εργασίας στην Αχαΐα με σκοπό την ενημέρωση για τις επενδυτικές δυνατότητες της περιοχής, ο απελθών Ελβετός Πρέσβης διαπίστωσε το σπουδαίο ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο που επιτελείται στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε η υπογραφή διμερούς Συμφωνίας-Πλαισίου σε εφαρμογή της συμβολής της Συνομοσπονδίας της Ελβετίας, στο Λουξεμβούργο, προς στήριξη της Ελλάδας στον τομέα της Μετανάστευσης με συνεισφορά ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση σειράς σχετικών δράσεων.  Επί του θέματος, και λαμβάνοντας υπ´ όψιν το γεγονός ότι η Ελβετία, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2022-24, έχει θέσει ως μία εκ των προτεραιοτήτων της την προστασία του άμαχου πληθυσμού, αναγνωρίστηκε η συμβολή της Ελλάδας στην κατά το δυνατό περιφρούρηση των ευρωπαϊκών συνόρων.  Δεν παραλείφθηκε να τονιστεί επίσης, η συστηματική εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου από την γείτονα χώρα ως μοχλού πίεσης προς την ΕΕ.

Ως εξαιρετικής σπουδαιότητας αναφέρθηκε εκατέρωθεν, μεταξύ άλλων, και το θέμα της άμβλυνσης των διαφορών μεταξύ ΕΕ και Ελβετίας, προκειμένου για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων προς ελβετική συμμετοχή στα προγράμματα Horizon και Erasmus.

Κοινή συνάντηση των Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής

Την Τρίτη, 25 Οκτωβρίου, στην κοινή συνάντηση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Βασίλειος Διγαλάκης αναγνώρισε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας και Ελβετίας της τομείς της Εκπαίδευσης, της Έρευνας και της Καινοτομίας, καθώς από κοινού συμμετέχουν αφενός σε ποικίλα Ευρωπαϊκά Προγράμματα – Πλαίσιο, αφετέρου σε διεθνείς ερευνητικούς Οργανισμούς.

Μάλιστα επισήμανε την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων όσον αφορά τη συμμετοχή της Ελβετίας στα προγράμματα Erasmus και Horizon. Αναφέρθηκε επίσης στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο όπως τόνισε, επιτρέπει την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων σπουδών μεταξύ ελληνικών και ελβετικών πανεπιστημίων. Στο πλαίσιο της πολιτισμικής συνεργασίας, ο κ. Διγαλάκης εξήρε την ανελλιπή ελβετική υποστήριξη για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Οι Αντιπρόεδροι της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, κ.κ. Ιωάννης Σαρακιώτης και Αχμέτ Σαμπρή Ιλχάν υπογράμμισαν βασικά σημεία του έργου της Επιτροπής στην οποία μετέχουν επισημαίνοντας αντιστοίχως: i) την συμμετοχή στις εργασίες της εκπροσώπων θεσμικών φορέων και τη συντονισμένη δράση που εκπορεύεται από εργαλεία όπως το ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας), με στόχο την υποστήριξη νέων επιστημόνων σε μια προσπάθεια αναστροφής του φαινομένου εκροής στο εξωτερικό επιτρέποντας στην ίδια την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα να συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση πολιτικής στα εν λόγω πεδία και ii) την ανάγκη για σύμπραξη των επιτροπών των δύο Κοινοβουλίων με ανάλογες δράσεις, τη δημιουργία θεματικών Επιμελητηρίων, την πραγματοποίηση συνεδρίων κ.ά.

Στις συναντήσεις ήταν παρόντες ο νέος Πρέσβης της Ελβετίας στην Αθήνα, κ. Stefan Estermann, ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Ελβετικής Διπλωματικής Αποστολής, κ. Marc Bruchez και ο αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, κ. Tobias Schläpfer, ενώ η ελβετική αντιπροσωπεία υποστηριζόταν υπηρεσιακώς από τον επιστημονικό γραμματέα της, κ. Κωνσταντίνο Κόκκινο.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ