Ενημέρωση

Δελτία Τύπου


Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2023

Επίσημη επίσκεψη της Ομάδας Φιλίας Μεξικού – Ελλάδας στην Αθήνα

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Μεξικού – Ελλάδας, αποτελούμενη από τους βουλευτές κ. Mario Alberto Rodríguez Carillo (επικεφαλής) και κυρίες Susana Prieto Terrazas, Maria Leticia Chávez Pérez, MaTeresa Rosaura Ochoa Mejía, Lilia Caritina Olvera Coronel, Jessica María Guadalupe Ortega de la Cruz, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Μεξικού, κ. Περικλή Μαντά.

Κατά την παραμονή της στη χώρα μας, η μεξικανική αντιπροσωπεία, συναντάται με υπουργούς και κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες Επιτροπών της Βουλής, προς περαιτέρω ενίσχυση των διμερών επαφών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Η συνάντηση των μεξικανών Βουλευτών με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης, έγινε μεταξύ άλλων, αναφορά στο διαχρονικό ζήτημα της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, με σαφή την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκατέρωθεν περί συνεργασίας, τόσο επί του πεδίου λήψης μέτρων για αντιμετώπιση του φαινομένου, όσο και επί της εν γένει προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον, η κυρία Μενδώνη επεσήμανε ότι η Υπουργός Πολιτισμού του Μεξικού έχει πάρει σαφή θέση υπέρ του ελληνικού αιτήματος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Εν συνεχεία, στο πλαίσιο εμβάθυνσης στη διαπολιτισμική συνεργασία για ανάδειξη, αφ´ ενός της πολυχρωμίας του Μεξικού και αφ´ ετέρου της πατρογονικής ελληνικής κληρονομιάς, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για συνδιοργάνωση ετήσιου πολιτιστικού Φεστιβάλ και ανάληψη κοινών δράσεων με τη συμβολή των Πρεσβειών και τη συμμετοχή μουσείων των δύο χωρών. Γενικότερα, τόνισαν την από κοινού προσπάθεια θέσπισης ενός ισχυρού νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τις διμερείς σχέσεις στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, με την επίσκεψή αυτή, να αποτελεί έναυσμα για την αρχή ενός ουσιαστικού διαλόγου.

Κατά τις συναντήσεις που ακολούθησαν:

α) με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Μεξικού και

β) με τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, αναπτύχθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, επί των οποίων, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δράσουν συντονισμένα, προκειμένου να υπάρξουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Μεξικού κ. Μαντάς διέκρινε ευρεία προοπτική συνεργασίας στα πεδία της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε δυνατότητες ενίσχυσης των σχέσεων στους τομείς ενέργειας, εμπορίου, υπηρεσιών υγείας, φαρμακοβιομηχανίας και αμυντικής βιομηχανίας.

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο, κ. Χρήστο Ταραντίλη και τον Γραμματέα, κ. Αχμέτ Ιλχάν της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, ο κ. Ταραντίλης υπογράμμισε τις βασικές αρμοδιότητες και δράσεις της εν λόγω Επιτροπής, υποδεικνύοντας την αξιοποίηση της έρευνας που παράγεται στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, ως εκ των βασικών στοιχείων για την αντιμετώπιση της διαφυγής ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που παρέχονται από το νέο θεσμικό πλαίσιο στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα να συμμετάσχουν ενεργά στη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω των εταιρειών - τεχνοβλαστών (spin-off), όπου θα δημιουργούνται καινοτόμα προϊόντα με σκοπό τη διευκόλυνση της συνεργασίας των ερευνητών με τις επιχειρήσεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργούν και οι δομές/κέντρα ικανοτήτων που επιδιώκουν τη σύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις για την παραγωγή καινοτόμων υπηρεσιών. Ακολούθως, ο Γραμματέας της Επιτροπής κ. Αχμέτ Ιλχάν, διέκρινε την αναγκαιότητα της θωράκισης του κράτους στον ψηφιακό τομέα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εξελίξεις σε κάθε πεδίο και υπογράμμισε την αρωγή που παρέχει η Ε.Ε. σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Τέλος, ο επικεφαλής της μεξικανικής αντιπροσωπείας, κ. Mario Alberto Rodríguez Carillo, αναφερόμενος στα ζητήματα που απασχολούν και τις δύο χώρες, όπως η διαρροή ανθρώπινου δυναμικού, η κυβερνοασφάλεια και η τεχνολογική ανάπτυξη, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι οι συνεργασίες αποτελούν μονόδρομο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνοδεύουν την παγκοσμιοποίηση.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ