Ενημέρωση

Δελτία Τύπου


Βρυξέλλες, 19 Φεβρουαρίου 2025

Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας (AFET) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σε διακοινοβουλευτική συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας (AFET) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών Κοινοβουλίων της ΕΕ, με θέμα τις τρέχουσες προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ συμμετείχε εχθές , το μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Ελευθέριος Κτιστάκης. Στο πλαίσιο της συζήτησης, βουλευτές, ευρωβουλευτές και θεσμικοί φορείς αντάλλαξαν απόψεις, εστιάζοντας στα επίκαιρα ζητήματα των  «Διατλαντικών σχέσεων και στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε έναν πολυπολικό κόσμο που περιλάμβαναν οι δύο θεματικές ενότητες της συνεδρίασης.

Ο κ. Κτιστάκης, στην αρχική τοποθέτησή του, ανέφερε ότι το 2024 σηματοδότησε την 75η επέτειο της Συμμαχίας N/A η οποία παραμένει μέχρι σήμερα ο πλέον αξιόπιστος πάροχος ασφάλειας σε ολόκληρη τη διατλαντική περιοχή, αυξάνοντας σταθερά τόσο το μέγεθός του όσο και την αυτοπεποίθησή του. Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν γιορτάζουμε απλώς τα επιτεύγματα του παρελθόντος, αλλά στηριζόμενοι και μαθαίνοντας από αυτά οφείλουμε να εργαζόμαστε ενεργά για τη διαμόρφωση του μέλλοντος. Συνέχισε, λέγοντας ότι μέσα από τη μακρά ιστορία του ΝΑΤΟ, έχουμε μάθει ότι η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική είναι ισχυρότερες, ασφαλέστερες και πιο ευημερούσες, όταν ενώνουν τις δυνάμεις τους για έναν κοινό σκοπό. Πρόσθεσε, ότι σήμερα, η στρατηγική αυτή σταθερότητα δέχεται διεθνείς απειλές, όπως η τρομοκρατία, η παράτυπη μετανάστευση, ο κυβερνοχώρος και οι υβριδικές επιθέσεις υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά μαζί και καθένα ξεχωριστά απειλούν τις αξίες και τις αρχές πάνω στις οποίες έχει θεμελιωθεί αυτή η Οργάνωση.

«Η Ελλάδα, ως ένα από τα παλαιότερα μέλη αυτής της Οργάνωσης, παραμένει δεσμευμένη στις ευθύνες που απορρέουν από τη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού επισημαίνοντας ότι  ακολουθεί εξωστρεφή και προορατική πολιτική  τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, λειτουργώντας όχι μόνο ως προπύργιο του ΝΑΤΟ, αλλά και ως γέφυρα για την προώθηση της ειρήνης και την εδραίωση της δημοκρατίας, αντιμετωπίζοντας και αποτρέποντας περιφερειακές και διεθνείς κρίσεις» σημείωσε ο κ. Κτιστάκης. «Μια ισχυρότερη Ευρώπη δεν αμφισβητεί τις συλλογικές μας δεσμεύσεις ασφαλείας βάσει της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού», όπως σημείωσε.

Αντιθέτως, υπερθεμάτισε ότι μια ισχυρότερη Ευρώπη θα ενισχύσει τις διατλαντικές σχέσεις, συμβάλλοντας στη δίκαιη κατανομή των βαρών και συμπληρώνοντας τις δραστηριότητες και αποστολές του ΝΑΤΟ. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι μια ισχυρή συνεργασία μεταξύ της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, βασισμένη σε κοινές αξίες και διαφάνεια, μπορεί να προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία στους κοινούς στόχους ασφαλείας και υπογράμμισε ότι ο μόνος δρόμος προς μια πιο σταθερή και ασφαλή Ευρώπη είναι η παροχή ίσων εγγυήσεων ασφαλείας σε όλα τα μέλη και των δύο Οργανισμών.

Παρεμβαίνοντας στην δεύτερη ενότητα ο κ. Κτιστάκης σημείωσε ότι στον πυρήνα του προκείμενου θέματος, ευρίσκεται αναμφίβολα η ενίσχυση της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ετοιμότητας της Ευρώπης. Εστιάζοντας εν προκειμένω στην στρατιωτική ετοιμότητα, υπογράμμισε ότι προφανώς απαιτούνται επαρκής χρηματοδότηση και επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία, καθώς επίσης και η προώθηση εμβληματικών προγραμμάτων (flagship projects), όπως η ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας, που συνιστά ως γνωστόν κοινή πρόταση των κυρίων Πρωθυπουργών Ελλάδας & Πολωνίας. Πρόσθεσε ότι σε αυτήν άλλωστε, αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Αντόνιο Κόστα προ ολίγων εβδομάδων, μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής και στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται προφανώς και η πολύ πρόσφατη πρόταση της Προέδρου της Επιτροπής κυρίας φον ντερ Λάιεν για την αύξηση των αμυντικών δαπανών. Συνεπώς, συνέχισε ο κ. Κτιστάκης, σε κορυφαίο επίπεδο οργάνων διαπιστώνεται ότι συντρέχει επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής ετοιμότητας της Ε.Ε., με έμφαση στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας και την κάλυψη κενών στις αμυντικές δυνατότητες.

Συμπλήρωσε, ότι θα πρέπει να ληφθεί δεόντως υπόψη ότι ο τομέας της άμυνας εντάσσεται στον σκληρό πυρήνα της εθνικής αρμοδιότητας των κρατών μελών και κατά συνέπεια θα πρέπει να τονισθεί η ανάγκη σεβασμού εθνικών αρμοδιοτήτων στην άμυνα και να λαμβάνονται υπόψη οι διαφορετικές αντιλήψεις και δομές των μελών, αναφορικά με πολιτική και στρατιωτική ετοιμότητα. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, επισήμανε ότι παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, καταφέραν τα τελευταία χρόνια να διατηρήσουν σταθερά τις αμυντικές δαπάνες πάνω από το 2% του Α.Ε.Π και πρόσθεσε ότι έχουν επίσης επιτύχει τον στόχο του 20% για επενδύσεις σε σημαντικό αμυντικό εξοπλισμό.

Ολοκληρώνοντας, σημείωσε ότι η σχεδιαζόμενη ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, θα έχει κι έναν συμπληρωματικό και υποστηρικτικό χαρακτήρα έναντι της ευρω-ατλαντικής (νατοϊκής) συμμαχίας θέτοντας τις βάσεις επίτευξης μιας διαλειτουργικής σχέσης μεταξύ Ε.Ε. και ΝΑΤΟ στον τομέα της άμυνας, με δεδομένο ότι η στρατηγική ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Οργανισμών συνεχίζει να αποτελεί σημαντική συνιστώσα της ευρω-ατλαντικής ασφάλειας εν γένει, όπως άλλωστε κατέδειξε η υπογραφή της 3ης Κοινής Δήλωσης μεταξύ των δύο Οργανισμών (Joint Declaration on EU-NATO Cooperation, 2023).


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ