Ενημέρωση

Δελτία Τύπου


Βρυξέλλες, 19 Μαρτίου 2025

Ελληνική Κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Ενίσχυση του ρόλου τη Ε.Ε. στα Ηνωμένα Έθνη και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ήταν το θέμα της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσώπησε  ο βουλευτής κ. Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης .

Κατά τη συνεδρίαση κεντρικές ομιλίες πραγματοποίησαν η κ. Ilze Brand Kehris, Βοηθός Γενική Γραμματέας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Η.Ε για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) στη Νέα Υόρκη, η Πρέσβης Lotte Knudsen, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε στα Η.Ε και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς στη Γενεύη και η κ. Hanna Tuominen, Jean Monnet  Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ελσίνκι.

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Υψηλάντης, ξεκίνησε την τοποθέτησή του τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι η Ε.Ε. έχει ως βασικό στόχο την προώθηση και την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Η αρχή αυτή, συνέχισε,  που διέπει τόσο τις εσωτερικές όσο και τις εξωτερικές πολιτικές της Ε.Ε., βασίζεται σε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές: την προώθηση και προστασία του οικουμενικού, αδιαίρετου και αλληλοεξαρτώμενου χαρακτήρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την ενίσχυση του πολυμερούς συστήματος προστασίας τους, καθώς και την ενσωμάτωσή τους σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων των Η.Ε.

Επεσήμανε στη συνέχεια την ανάγκη προώθησης της συνοχής των πολιτικών της Ε.Ε. στα όργανα και τις επιτροπές του ΟΗΕ, τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας των συστάσεων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς και τη στήριξη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ) και των μηχανισμών του, συμπεριλαμβανομένων των Επιτροπών Ελέγχου της Εφαρμογής των Συμβάσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο κ. Υψηλάντης σημείωσε, επίσης, ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι απαραίτητο τα Κράτη Μέλη να ενισχύσουν την ενότητα της Ε.Ε., προβάλλοντας μια κοινή, ισχυρή και συντονισμένη φωνή στα διεθνή φόρα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον ρόλο της ΕΕ στην 3η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 Αναφέρθηκε, επιπλέον, στη σημασία της συνεργασίας της Ε.Ε. με τα μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας – μεταξύ αυτών και η Ελλάδα στην παρούσα χρονική περίοδο – μέσα από πρωτοβουλίες όπως ο συντονισμός Κοινών Δηλώσεων των Κρατών Μελών και η προώθηση σχεδίων και αποφάσεων. Πρόσθεσε τέλος, ότι ενισχύοντας την παρουσία και τον ρόλο της Ε.Ε. στα Ηνωμένα Έθνη και προωθώντας τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός δικαιότερου και δημοκρατικότερου κόσμου. Ολοκληρώνοντας , αναφέρθηκε στο ζήτημα της Κύπρου, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι εδώ και 50 χρόνια συνεχίζεται η κατοχή του μισού εδάφους ενός Κράτους - Μέλους της Ε.Ε. και μέλους του ΟΗΕ από την Τουρκία και υπογράμμισε ότι ακόμη και σήμερα, βασικά και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται στη γειτονιά μας, επισημαίνοντας την ανάγκη να δοθεί, επιτέλους, ένα οριστικό τέλος σε αυτή την κατάσταση.

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ