ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές

(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις

(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις

(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων

(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις

(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις

(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 


Βρέθηκαν 101827 αποτελέσματα, σελ. 1 από 10183
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
1141 30/07/2015 Αναφορές πολίτης γονέας τέκνου με αναπηρία αιτείται την επέκταση του ηλικιακού ορίου μαθητείας στα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαιδευσής και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Πειραιά κατά τέσσερα(4) έτη.
1144 30/07/2015 Αναφορές δημοσίευμα της εφημερίδαςν//Ελεύθερος Τύπος// στις 12/7/2015, σχετικά με τη φημολογούμενη έλλειψη στις προμήθειες των φαρμάκων και των στοιχειωδών υλικών τροφοδοσίας των νοσοκομείων της χώρας, λόγω της παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης.
1142 30/07/2015 Αναφορές ο Δήμος Αγίου Νικολάου Λασιθίου αιτείται την παράταση λειτουργίας του θεσμού των Κέντρων Δια βίου Μάθησης του Δήμου Αγίου Νικολάου.
1143 30/07/2015 Αναφορές ο Εμπορικός Σύλλογος Άργους παραθέτει προτάσεις για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.).
1145 30/07/2015 Αναφορές Δημοσίευμα της εφημερίδας ¨ Πρώτο Θέμα¨ της Κυριακής 26 Ιουλίου 2015, με τίτλο: ¨ Σήκωσαν πολλά λεφτά πριν τα capital controls / και τα ξαδέρφια της Βαλαβάνη απο 100 έως 200 χιλ. ευρώ / Από σύμπτωση ή από πληροφόρηση της θείας τους;¨. Τις δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία εκτός από τη μητερά της τέως υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη φαίνεται ότι προέβλεψαν και άλλοι συγγενείς της.
1146 30/07/2015 Αναφορές δημοσίευμα της εφημερίδας //Finance / Markets VOICE//, το οποίο καταγγέλλει δύο τράπεζες για υπονόμευση της κυβερνητικής προσπάθειας, με τη μη τροφοδότξηση του δικτύου των αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης (ΑΤΜ) με μετρητά.
1147 30/07/2015 Αναφορές οι επαγγελματίες που παρείχαν υπηρεσίες τροφοδοσίας για τη σίτιση των μεταναστών στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης στο Παρανέστι Δράμας διαμαρτύρονται για την μη καταβολή των οφειλούμενων ποσών για τις υπηρεσίες τις οποίες παρείχαν και ζητούν να ληφθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την εξόφλησή τους.
1148 30/07/2015 Αναφορές πολίτης αιτείται τη λήψη μέτρων για περιστατικό απρόκλητης εξύβρισης εις βάρος εν ενεργεία μέλους της Εθνικής Αντιπροσωπείας από αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος.
1149 30/07/2015 Αναφορές με αναφορά του καταγγέλει την νομιμότητα των ενεργειών των εκκαθαριστών του εργοστασίου ΣΕΚΟ ΔΡΑΜΑΣ Α.Ε.
1150 30/07/2015 Αναφορές με αναφορά του καταγγέλει την διάκριση διάθεσης καυσόξυλων και υπολειμμάτων υλοτομιών για ατομικές ανάγκες των κατοίκων για το έτος 2015 μεταξύ των οικισμών της Πτελέας, της Ψηλής Ράχης, της Πλατανόβρυσης και του Άνω Πυξαρίου, με τους λοιπούς οικισμούς του Δήμου.
Εγγραφές: 1 - 10 από 101827 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα