ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές

(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις

(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις

(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων

(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις

(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις

(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 


Βρέθηκαν 94450 αποτελέσματα, σελ. 1 από 9445
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
2236 20/11/2014 Αναφορές διαμαρτύρεται για τις περικοπές των προνοιακών επιδομάτων στα ΑμεΑ, και αιτείται αύξηση των επιδομάτων και φοροελαφρύνσεων, ώστε να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες για την επιβίωση τους.
2235 20/11/2014 Αναφορές που αφορά τη διάσωση του συμβολικού για τη θέση του Ιερού Πλατάνου του Προσκηνύματος της Παναγίας Πλατανιώτισσας, ο οποίος προσβλήθηκε από θανατηφόρο μύκητα.
2237 20/11/2014 Αναφορές που αφορά σε δηλώσεις του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κατά του αντιρατσιστικού νόμου και τη φιλομουσουλμανική πολιτική.
2238 20/11/2014 Αναφορές που αφορά στην αναστολή των ανασκαφών στην Αιγιαλεία για τον εντοπισμό της Αρχαίας Ελίκης.
2244 20/11/2014 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τα εκπαιδευτικά κενά που εντοπίζονται στο Γυμνάσιο Ανωγείων και αιτείται την άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του σχολείου.
2239 20/11/2014 Αναφορές επισημαίνει τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό φύλαξης των Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων και αιτείται την άμεση πρόσληψη μόνιμων αρχαιοφυλάκων.
2240 20/11/2014 Αναφορές εκφράζει την διαμαρτυρία της για την αφαίρεση του μαθήματος της Λογοτεχνίας από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
2241 20/11/2014 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία της για τη διαδικασία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
2242 20/11/2014 Αναφορές διαμαρτύρεται για την αδιαφορία των τοπικών αυτοδιοικητικών φορέων και την καταστροφή που έχει υποστεί το Ιστορικό Αρχείο του Συλλόγου τους και το υλικό, του συλλόγου τους ¨Ανθεστήρια Μεσσηνίας¨, ενώ αιτείται την ανεύρεση μόνιμου εκθεσιακού χώρου.
2245 20/11/2014 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στην παραίτηση του κ.Παναγιώτη Καραγιάννη από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών και την προαγωγή του σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Εγγραφές: 1 - 10 από 94450 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα