ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές

(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις

(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις

(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων

(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις

(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις

(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 


Βρέθηκαν 98480 αποτελέσματα, σελ. 1 από 9848
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
399 24/04/2015 Αναφορές ο Δήμος Κιμώλου αιτείται την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης και την ένταξη του χωριού της Κιμώλου στην εμβέλεια του ψηφιακού σήματος.
400 24/04/2015 Αναφορές η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας αιτείται την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την ενίσχυση πληγέντων δήμων από την πολιτική προστασία.
401 24/04/2015 Αναφορές το Σωματείο Εμπόρων Μεταχειρισμένων Φορτηγών Αυτοκινήτων του Νομού Τρικάλων εκφράζει την αντίθεσή του με την εφαρμογή της αναγκαστικής απόσυρσης φορτηγών με ημερομηνία ταξινόμησης προ του 1999.
402 24/04/2015 Αναφορές ο Φιλανθρωπικός, μη κερδοσκοπικός Σύλλογος Φίλων Κέντρου Μέριμνας Ατόμων Ειδικών Δεξιοτήτων του Δήμου Βέροιας, αιτείται την κάλυψη σοβαρών υλικοτεχνικών ελλείψεων για την υποστήριξη του δύσκολου έργου τους, καθώς και την εύρυθμη λειτουργία του Συλλόγου.
403 24/04/2015 Αναφορές ο Σύλλογος Δικαστικών υπαλλήλων Χίου αιτείται τη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν: την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Χίου, τισ ελλείψεις Δικαστικών Επιμελητών/Γραμματέων, καθώς και την ανυπαρξία μέτρων ασφαλείας σε όλες τις Δικαστικές Υπηρεσίες.
404 24/04/2015 Αναφορές ο Αντιδήμαρχος Γλυφάδας αιτείται την ενημέρωσή του για το τι προβλέπεται σχετικά με τον τρόπο και το όριο κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης των λεοφορείων της δημοτικής συγκοινωνίας.
405 24/04/2015 Αναφορές το Κέντρο θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών (ΚΕΘΙΣ) αιτείται την έγκριση επιχορήγησης, ώστε να καλυφθούν τα οικονομικά κενά του και να εξακολουθήσει απρόσκοπα το έργο του.
406 24/04/2015 Αναφορές ο Ποδηλατικός Σύλλογος Κομοτηνής παραθέτει το ζήτημα της αιφνιδιαστικής μεταφοράς της διεξαγωγής των Σχολικών Αγώνων Ποδηλασίας Δρόμου απο την Θεσσαλονίκη στο Ηράκλειο της Κρήτης και των δυσκολιών που αυτή συνεπάγεται.
407 24/04/2015 Αναφορές ο Δήμαρχος Ικαρίας αιτείται τη λήψη μέτρων για την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων της Ικαρίας.
408 24/04/2015 Αναφορές οι μικροϊδιοκτήτες αγροτεμαχίων του Δημοτικού διαμερίσματος Καλαμακίου του Δήμου Κιλελέρ της Περιφέρειας Θεσσαλίας αιτούνται την κατάργηση του ν.1341/1982 που προσβάλλει τα ιδιοκτησιακά/μεταβιβαστικά τους δικαιώματα.
Εγγραφές: 1 - 10 από 98480 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα