Βουλευτές

Βιογραφικά Στοιχεία


Θεανώ Βασιλείου ΦωτίουΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Θεανώ Βασιλείου Φωτίου

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β3΄ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιστοχώρος:
http://theanofotiou.gr/
Email:
thfotiou@parliament.gr
Διεύθυνση:
Σουλτάνη 17
τκ 10682
Αθήνα
Τηλ 2103803864

Προσωπικά Στοιχεία

Τόπος και Ημερομηνία γέννησης:
Αθήνα, 10-5-1946
Επάγγελμα:
Αρχιτέκτονας, Ομότιμη καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Υπήρξε επί σειρά ετών Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης και Αστικού Σχεδιασμού στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Δίδαξε σε Πανεπιστήμια της Ε.Ε.: RCA -Royal College of Art, Λονδίνο, UCL Bartlett School of Architecture and Planning και ήταν εξωτερική κριτής και συνεργάτης της ΑΑ - Architectural Association του Λονδίνου και της Escuola Tècnica Superior d'Arquitectura της Βαρκελώνης.
Επικεφαλής Ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων στους τομείς αστικού σχεδιασμού, σχεδιασμού κτιρίων κατοικιών και πολυκατοικιών, αποκατάστασης και επανάχρησης ιστορικών κελυφών, σχεδιασμού για όλους και μεθόδων διδασκαλίας αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.
Κάτοχος πολλών αρχιτεκτονικών βραβείων και διακρίσεων σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, όπως: Κεντρικά Γραφεία του ΤΕΕ, Σχολή Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, επανασχεδιασμός βιομηχανικού συγκροτήματος στο Σουφλί, Ολυμπιακό Χωριό 2004 της Αθήνας, νέο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα κά.
Σπουδές:
Είναι κάτοχος Πτυχίου Αρχιτεκτονικής Ε.Μ.Π. και D.E.A./Diplôme d’ Etudes Approfondies της Σχολής Αστικής Γεωγραφίας (Géographie Urbaine) του Πανεπιστημίου Paris X-Nanterre.
Ξένες γλώσσες:
Αγγλικά, Γαλλικά

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου διαρκώς από το 2012 μέχρι σήμερα. Στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Διεθνών και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Την περίοδο 2015-19 διετέλεσε αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Εισηγήθηκε τον πρώτο νόμο της Αριστεράς για την ανθρωπιστική κρίση και πλήθος νομοσχεδίων/ διατάξεων για την αναδιάρθρωση ενός νέου ψηφιακού προνοιακού κράτους. Εισηγήθηκε τον νόμο για την αναδοχή- υιοθεσία για την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών των δομών παιδικής προστασίας. Από το 2012 έως το 2015 ήταν υπεύθυνη για την «Αλληλεγγύη για Όλους» που συνεργάστηκε και στήριξε εκατοντάδες δομές αλληλεγγύης που δημιούργησε ο ελληνικός λαός για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο είναι αναπληρώτρια Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη.
Από το 2019 επεξεργάζεται, σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις αναγκαίες αλλαγές στο Προνοιακό κράτος για να αντιμετωπιστούν οι επάλληλες κρίσεις που βιώνουμε, δημοσιονομικές, κλιματικές, υγειονομικές, ενεργειακές κ.λπ., όπως ένα Νέο Δίχτυ Ασφάλειας, το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, το Νέο Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Δίκτυο δωρεάν υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας και η Νέα Στεγαστική Πολιτική του κόμματος.Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ