Βουλευτές

Αθανάσιος (Θανάσης) Θεμιστοκλή Παπαχριστόπουλος ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Αθανάσιος (Θανάσης) Θεμιστοκλή Παπαχριστόπουλος

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β2' ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

Στοιχεία Επικοινωνίας

Email:
t.papachristo@gmail.com
Διεύθυνση:
Μέγαρο Βουλής 100 21, Αθήνα
(Γραφεία Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ)

Προσωπικά Στοιχεία

Τόπος και Ημερομηνία γέννησης:
Μελλίσι Κορινθίας 13/06/1947.
Οικογενειακή Κατάσταση:
Άγαμος
Επάγγελμα:
Ιατρός (Δερματολογία – Αφροδισιολογία).
Σπουδές:
Ιατρική Σχολή Αθηνών.
Ξένες γλώσσες:
Αγγλικά

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Βουλευτής (Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας) Ιούλιος 2019 – έως σήμερα
Μέλος στις εξής Επιτροπές:
• Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων
• Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
Βουλευτής( Β’ Αθηνών) Οκτώβρης 2015- Ιούνιος 2019
Μέλος στις εξής Επιτροπές της Βουλής:
• Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων
• Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων
• Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης
• Επιτροπή δημοσίων επιχειρήσεων, τραπεζών, οργανισμών κοινής ωφελείας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης Βουλευτής (Β’ Αθηνών) Ιανουάριος 2015- Σεπτέμβρης 2015.
(Πρωτοβουλία του βουλευτή Θανάση Παπαχριστόπουλου, από την 1η Κοινοβουλευτική του θητεία, ν’ ανακοινώσει την απόφασή του ν’ αποποιηθεί σχεδόν όλα τα βουλευτικά προνόμια, όπως το βουλευτικό αυτοκίνητο, την απόσπαση αστυνομικών για την προσωπική του ασφάλεια, καθώς επίσης και της άσκησης της ιατρικής ως επαγγελματική ιδιότητα)

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Στις 19 Μάϊου 1999 η ΕΙΝΑΠ (Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά) οργανώνει και χρηματοδοτεί Ανθρωπιστική βοήθεια στην εμπόλεμη τότε Σερβία, για τα αποκλεισμένα από όλο τον κόσμο Νοσοκομεία της στην οποία συμμετέχω. Για τη συμμετοχή μου σ’ αυτή την αποστολή, το Δ.Σ. του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός οργανώνει λίγους μήνες αργότερα στο δώμα του Νοσοκομείου τιμητική εκδήλωση. Στην ίδια αποστολή συμμετέχει και ο τέως Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Πολάκης.
31 Οκτωβρίου 2001. Ταξιδεύω στα σύνορα Πακιστάν - Αφγανιστάν, περιοχή Τσάμαν, όπου μαζί με διεθνή ανθρωπιστική ομάδα περιθάλπουμε Αφγανούς πρόσφυγες.
Η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» με δισέλιδο αφιέρωμά της (15/12/2001) αναφέρεται σ ’αυτή την αποστολή ενάμισι μήνα αργότερα.
9 Μαρτίου 2003. Με χρηματοδότηση της ΕΙΝΑΠ και τη βοήθεια των Γιατρών του Κόσμου βρίσκομαι στην Βαγδάτη σε ανθρωπιστική βοήθεια (φαρμακευτικό υλικό για τα παιδιά με σύνδρομο του κόλπου). Η επιστροφή μου πραγματοποιείται στην κυριολεξία με την ψυχή στο στόμα, μία μέρα πριν από το οριστικό κλείσιμο του αεροδρομίου της Βαγδάτης.
7 Ιανουαρίου 2005. Μετάβαση στην Ταϊλάνδη (νήσος Πουκέ Κάιλακ) όπου συμμετείχα σε ανθρωπιστική αποστολή με φαρμακευτικό υλικό, λίγες μέρες μετά το φονικό τσουνάμι.
21 Ιουλίου 2006. Συμμετέχω σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Βηρυτό, λίγο μετά την έναρξη των βομβαρδισμών του Λιβάνου από την Ισραηλινή αεροπορία, δραστηριότητα για την οποία μας απονεμήθηκε τιμητικός έπαινος από τον Ιατρικό Σύλλογο του Λιβάνου. Είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά ένα σημαντικό στέλεχος του τότε Συνασπισμού, τον Πάνο Τριγάζη.
Δεκέμβριος 2008. Ανθρωπιστική αποστολή στη Γάζα από τη Λάρνακα της Κύπρου με το Πλοιάριο Αρίων. Εμπλοκή με το Ναυτικό των Ισραηλινών στη μέση της Μεσογείου και αναγκαστική επιστροφή πάλι στην Κύπρο. Στην ίδια αποστολή συμμετέχει και ο σημερινός Υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας.
Ιανουάριος 2010. Συμμετέχω σε ανθρωπιστική βοήθεια στη σεισμόπληκτη Αϊτή με τους Γιατρούς της Ειρήνης, όπου για δύο σχεδόν εβδομάδες σε υπαίθριο ιατρείο δίπλα στους καταυλισμούς προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας.
Δεκέμβριος 2010. Ανθρωπιστική αποστολή στην Αϊτή - επιδημία χολέρας.
Απρίλιος 2011. Συμμετοχή σε ανθρωπιστική αποστολή στην Λιβύη - σύνορα με Τυνησία (κωμόπολη, Μπεν Γκουαρντάς). Εδώ είχα την τύχη να γνωρίσω την πρόσφατα δολοφονημένη βουλευτή Jo Cox που συμμετείχε με την αποστολή της OXFAM.
Αύγουστος 2011. Συμμετοχή σε ανθρωπιστική αποστολή στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας.
Φεβρουάριος 2012. Συμμετοχή σε ανθρωπιστική βοήθεια υπέρ των αστέγων της Αθήνας.
21 Νοεμβρίου 2012. Είσοδος με τους Γιατρούς της Ειρήνης στη Συρία από τα τουρκικά σύνορα και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε 62 παράνομα μικρά νοσοκομεία προσφύγων.
Ιανουάριος 2014-Σήμερα. Από τετραετίας και μέχρι σήμερα προσφέρω εθελοντικά τις υπηρεσίες μου σαν γιατρός στο μεγαλύτερο μητροπολιτικό ιατρείο του Ελληνικού. .
Φεβρουάριος 2014. Συμμετοχή στην αποστολή και διανομή αγαθών από τους Ανεξάρτητους Έλληνες στους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς. Σεπτέμβριος- Οκτώβριος 2014. Συμμετοχή με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στην ακύρωση πλειστηριασμών συμπολιτών μας, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.
Σαν φοιτητής δραστηριοποιούμαι στην Οργάνωση «Ρήγας Φεραίος». Μετά τα μέτρα της δήθεν «φιλελευθεροποίησης» (καθεστώς Δικτατορίας 1972, επαναφορά φοιτητικού ασύλου) συμμετέχω σχεδόν σε όλες τις αντιδικτατορικές εκδηλώσεις (Συλλαλητήρια Μουσείου, Αμφιθέατρο φυσιολογίας Γουδί) και στην πρώτη μαζική αντιδικτατορική εκδήλωση (Κατάληψη Νομικής Φεβρουάριος 1973).
Στην ιστορικά πλέον καταγεγραμμένη εξέγερση του Πολυτεχνείου όπου η Ιατρική Σχολή ήταν υπεύθυνη για την περιφρούρηση των εξωτερικών χώρων συμμετέχω σαν επιτροπή περιφρούρησης.
Το 1992, με στόχο την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων, όταν και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ως Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών, μιλούσε για το πακέτο Πινέιρο, εγώ συμφωνούσα μαζί του, στην ανάγκη μιας λύσης σύνθετης ονομασίας (σχετική αρθρογραφία της εποχής).
-Τον Ιανουάριο του 2015 εκλέγομαι για πρώτη φορά βουλευτής με σταυρό προτίμησης, στην Β’ Περιφέρεια Αθηνών.
-Τον Ιούλιο του 2015, πρωτοστατώ για το περήφανο «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα όπου κατεβαίνω σε πολλές κοινές δράσεις με το συγκυβερνών κόμμα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
-Μετά την προκήρυξη των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015, επανεκλέγομαι στην Περιφέρεια Β΄ Αθήνας. -Τον Φεβρουάριο του 2019, με αιτία την διαφωνία μου με το κόμμα μου για την Συνθήκη των Πρεσπών, παραδίδω την έδρα μου, μετά την υπογαρφή της Συμφωνίας.
-Τον Ιούνιο του 2019 ανακοινώθηκα, μετά τη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, στον Β2 Δυτικό τομέα Αθήνας.
-Τον Ιούλιο του 2019 επανεκλέγομαι βουλευτής, του Δυτικού Τομέα Αθήνας, με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.Επιστροφή