Βουλευτές

Ανά Κοινοβουλευτική ΟμάδαΙωάννης Ιωσήφ ΠλακιωτάκηςΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ιωάννης Ιωσήφ Πλακιωτάκης

Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Στοιχεία Επικοινωνίας

Email:
plakiotakisgiannis@gmail.com
j.plakiotakis@parliament.gr
Διεύθυνση:
Σητεία, Βιτσέντζου Κορνάρου 82,
Τ.Κ. 72300,
Τηλ.: 28430 29700, FAX: 28430 28980.

Προσωπικά Στοιχεία

Τόπος και Ημερομηνία γέννησης:
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10-7-1968.
Οικογενειακή Κατάσταση:
Έγγαμος με την Αφροδίτη Δωρίτη.
Σπουδές:
- Μεταπτυχιακός Τίτλος Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, City University Business School.
- Μεταπτυχιακός Τίτλος Σπουδών στη Βιοχημική Μηχανική, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
- Πτυχίο Βιοχημικού Μηχανικού, Πανεπιστήμιο της Ουαλίας.
- Απόφοιτος Γενικού Λυκείου Σητείας
Ξένες γλώσσες:
Αγγλικά, Γαλλικά.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής Λασιθίου με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2004 και είναι μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου μέχρι σήμερα. Από τον Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 διετέλεσε Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας με αρμοδιότητα τα έργα υποδομής των Ενόπλων Δυνάμεων, τη μετεωρολογία και το στρατιωτικό αθλητισμό. Τον Ιούνιο του 2014 ορίστηκε Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με αρμοδιότητα τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και τα κοινοτικά προγράμματα απασχόλησης, όπου παρέμεινε μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Τον Ιούλιο του 2019 ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, θέση την οποία κατείχε μέχρι τις εκλογές του 2023, αποτελώντας τον μακροβιότερο Υπουργό Ναυτιλίας της Μεταπολίτευσής. Τον Ιούλιο του 2023 εξελέγη Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία 269 ψήφων.
Υπήρξε μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων και μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Στις δημοτικές εκλογές του 1998, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Σητείας, όπου υπηρέτησε έως το 2002. Παράλληλα, τον Ιανουάριο του 2001 ορίστηκε μέλος της Επιτροπής Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας.
Το 2009 ορίστηκε Τομεάρχης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Στις περιφερειακές εκλογές του 2010, ηγήθηκε του περιφερειακού συνδυασμού της Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη.
Από το 2012 έως το 2014 υπήρξε μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Ο.Α.Σ.Ε.).
Ήταν μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση του ΝΑΤΟ (2016).
Από τον Δεκέμβριο του 2016, έπειτα από πρόταση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, συμμετείχε ως μέλος στην επιτροπή αξιολόγησης των στελεχών που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στις εκλογικές λίστες του κόμματος και παράλληλα ορίστηκε Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ