Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 20 Απριλίου 2016

Μήνυμα του Προέδρου της Βουλής για τον Φιλελληνισμό και την Αλληλεγγύη

Στη σημασία της ενεργοποίησης του σύγχρονου Φιλελληνισμού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, σε μήνυμα που απηύθυνε κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, με την ευκαιρία της Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, όπως έχει καθιερωθεί η 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του μεγάλου φιλέλληνα και ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, Λόρδου Μπάιρον.

Ο κ. Βούτσης στο μήνυμά του τονίζει: «Ο Φιλελληνισμός δεν (μπορεί να) είναι ένα ‘‘κλειστό’’ ιστορικά φαινόμενο. Σήμερα, με την Ελλάδα να τείνει χείρα βοηθείας σε χιλιάδες συνανθρώπους μας, εκδιωγμένους από τις εστίες τους λόγω του πολέμου, πιστεύουμε και επιδιώκουμε την ενεργοποίηση ενός σύγχρονου Φιλελληνισμού. Οι απλοί Έλληνες πολίτες και η ελληνική πολιτεία συνολικά, που, παρά τα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας, αγκαλιάζουν τους πρόσφυγες, αποτελούν την καλύτερη ανταπόδοση των φιλελληνικών αισθημάτων και έμπρακτη εκδοχή της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.              

Ο Φιλελληνισμός όμως δεν είναι ούτε η αρχαιολατρία, ούτε πρόκειται για φαινόμενο πολιτικά και ιδεολογικά ουδέτερο, αφού ο Μπάιρον και οι περισσότεροι Φιλέλληνες αγωνίστηκαν για την ελευθερία των Ελλήνων, διότι ήταν υπέρ της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο».

 

Το πλήρες μήνυμα του Προέδρου της Βουλής έχει ως ακολούθως:

Με πρόταση της Βουλής των Ελλήνων το 2008, η 19η Απριλίου καθιερώθηκε ως ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Η Βουλή, επιθυμώντας να τιμήσει την ιδεολογική, πολιτική και υλική ενίσχυση των Ελλήνων κατά των Αγώνα της Ανεξαρτησίας, προγραμματίζει την έκδοση μικρού βιβλίου με τίτλο: «Η Ελληνική Επανάσταση στην ευρωπαϊκή τέχνη μέσα από τα φιλελληνικά έργα τέχνης της συλλογής της Βουλής των Ελλήνων». Πρόκειται για ομιλία που εκφωνήθηκε φέτος κατά την εορταστική εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821, που οργανώθηκε από το Σύλλογο Υπαλλήλων της Βουλής των Ελλήνων.

Η ομιλία αυτή του κ. Θ. Κουτσογιάννη, Εφόρου της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής, αναδεικνύει τα έργα της με φιλελληνική θεματική και περιέχει πλήρη τεκμηρίωση. Την έκδοση θα προλογίσει η κ. Έλλη Δρούλια, Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, που θα αναφερθεί στο ιστορικό της δημιουργίας της συλλογής και τον ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, πρώτο Πρόεδρο της Επιτροπής Έργων Τέχνης της Βουλής, τοποθετώντας το θέμα του φιλελληνισμού σε ευρύτερη ιστορική βάση με αναφορά και σε άλλα τεκμήριά του. Η έκδοση αυτή θα μεταφραστεί και θα τυπωθεί σε δύο τουλάχιστον γλώσσες, αγγλικά και γαλλικά.

Στις 19 Απρίλη 1824, στην ηρωική πόλη του Μεσολογγίου, απεβίωσε ο λόρδος Βύρων, σε ηλικία μόλις 36 ετών. Αυτή την επέτειο έχει θεσπίσει η ελληνική πολιτεία ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Αλληλεγγύης. Και δικαίως, καθώς ο Βύρων, αν και κορυφαίος εκπρόσωπος του Ρομαντισμού στην ποίηση, στην πολιτική υπήρξε άμεσος και αποτελεσματικός, πρωτοστατώντας στην υπόθεση της ελληνικής ανεξαρτησίας. Η συνεισφορά του στην Ελλάδα, με την ενεργό δράση του στον αγώνα, με τις διπλωματικές προσπάθειές του, με την διάδοση των ελληνικών θέσεων μέσω του συγγραφικού έργου του, τον ανέδειξαν σε πρότυπο Φιλέλληνα.

Ο Βύρων και οι συγκαιρινοί του Φιλέλληνες αναγνώρισαν στον ελληνικό λαό τα δίκαια αιτήματα αγωνιζόμενων ανθρώπων για ελευθερία, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ενάντια στο κατεστημένο της εποχής. Και ενεργοποιήθηκαν από αισθήματα γνήσιας αλληλεγγύης, γι’ αυτό και επίσης δικαίως η έννοια του Φιλελληνισμού έχει συσχετιστεί με αυτήν της Αλληλεγγύης των λαών. Η επίκληση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, σε αναφορά και συσχέτιση τόσο του νεότερου ελληνικού όσο και ευρύτερα του ευρωπαϊκού, οδήγησε επίσης στο ίδιο αποτέλεσμα, καθώς ο βαθιά ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας του ενεργοποίησε, από άλλη ατραπό, τον Ουμανισμό της Δύσης.

Εξάλλου, ο Γεώργιος Τερτσέτης έλεγε το 1821 «δεν θα ήταν πλήρης ο ορισμός του Φιλέλληνος, έλεγε στη Βουλή των Ελλήνων στις 28 Μαρτίου 1854 – αν αμελούσαμε να συμπεριλάβουμε τον ορισμόν αυτόν ένα άλλο είδος Φιλελλήνων, εννοώ τους πολιτικούς άνδρας, ρήτορας ή συγγραφείς ή ιερείς ή καθηγητάς, […] και όσοι άλλοι , προπάντων με τίμιο και άοκνο κονδύλι εφημεριδογράφου, επαινούσαν το φιλοκίνδυνο τόλμημα, εμόρφωναν την κοινή γνώμη εις Ευρώπη και Αμερική» - θεωρούσαν, δηλαδή, τον Φιλελληνισμό ως κίνημα έμπρακτης διεθνούς αλληλεγγύης.

Ο Φιλελληνισμός όμως δεν (μπορεί να) είναι ένα «κλειστό» ιστορικά φαινόμενο. Σήμερα, με την Ελλάδα να τείνει χείρα βοηθείας σε χιλιάδες συνανθρώπους μας, εκδιωγμένους από τις εστίες τους λόγω του πολέμου, πιστεύουμε και επιδιώκουμε την ενεργοποίηση ενός σύγχρονου Φιλελληνισμού. Οι απλοί Έλληνες πολίτες και η ελληνική πολιτεία συνολικά, που, παρά τα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας, αγκαλιάζουν τους πρόσφυγες, αποτελούν την καλύτερη ανταπόδοση των φιλελληνικών αισθημάτων και έμπρακτη εκδοχή της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.               

Ο Φιλελληνισμός όμως δεν είναι ούτε η αρχαιολατρία, ούτε πρόκειται για φαινόμενο πολιτικά και ιδεολογικά ουδέτερο, αφού ο Μπάιρον και οι περισσότεροι Φιλέλληνες αγωνίστηκαν για την ελευθερία των Ελλήνων διότι ήταν υπέρ της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.

 

 

 

 

 





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ