Βουλευτές

Έβρου Ροδόπης Ξάνθης Δράμας Καβάλας Σερρών Κιλκίς ΄Β Θεσσαλονίκης Ά Θεσ/νίκης Πέλλης Φλωρίνης Ημαθίας Πιερίας Κοζάνης Καστοριάς Χαλκιδικής Γρεβενών Ιωαννίνων Θεσπρωτίας Κέρκυρας Πρεβέζης Άρτας Τρικάλων Λαρίσης Μαγνησίας Καρδίτσας Ευρυτανίας Φθιώτιδας Αιτωλ/νίας Φωκίδος Βοιωτίας Α Αττικής Ευβοίας Λέσβου Χίου Λευκάδος Κεφαλληνίας Ζακύνθου Αχαΐας Κορινθίας Αργολίδας Αρκαδίας Ηλείας Μεσσηνίας Λακωνίας Επικράτεια Β Αθηνών Ά Αθηνών ΄Β Πειραιά Πειραιάς Ά Θεσ/νίκης Σάμου Κυκλάδων Δωδεκανήσου Χανίων Ρεθύμνης Ηρακλείου Λασιθίου
Νικόλαος Στεφάνου ΤόσκαςΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Νικόλαος Στεφάνου Τόσκας

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β' ΑΘΗΝΩΝ

Στοιχεία Επικοινωνίας

Email:
n.toskas@parliament.gr
Διεύθυνση:
Διεύθυνση: Αθήνα, Βουλή των Ελλήνων, Τ.Κ 10021
Τηλέφωνο: 2103708386 και 2103708395
Φαξ: 2103707790

Προσωπικά Στοιχεία

Τόπος και Ημερομηνία γέννησης:
Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 22 Φεβρουαρίου 1952
Οικογενειακή Κατάσταση:
Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο και μία κόρη
Επάγγελμα:
Υποστράτηγος ε.α
Ξένες γλώσσες:
Ομιλεί αγγλικά άριστα.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Συμμετείχε σε αντιστασιακή ομάδα πριν την είσοδό του στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1971.
Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (1975), τη Σχολή Πολέμου (1991) και την Σχολή Εθνικής Άμυνας (1999). Στη Σχολή Πολέμου αργότερα δίδαξε και ως καθηγητής της έδρας Τακτικής.
Υπηρέτησε για διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα (30) ετών σε στρατιωτικές μονάδες τεθωρακισμένων σε περιοχές του Έβρου, της Μακεδονίας και του Αιγαίου, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, σε θέσεις επιχειρησιακές, πληροφοριών και αμυντικής πολιτικής.
Αποφοίτησε από το σχολείο τεθωρακισμένων ΗΠΑ.
Υπηρέτησε στο διεθνές επιτελείο του ΝΑΤΟ (Βρυξέλλες) ως υπεύθυνος για θέματα αμυντικής πολιτικής.
Υπηρέτησε στο ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο της Νεάπολης Ιταλίας και στο Σαράγιεβο (Βοσνία) ως υπεύθυνος για εκτιμήσεις πληροφοριών για τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Υπηρέτησε στη θέση του Διευθυντή του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), υπεύθυνος για τον συντονισμό κύριων εργασιών του Επιτελείου.
Διοίκησε την 25η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στην Ξάνθη.
Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2005, με το βαθμό του Υποστρατήγου.
Από το 2006 συνεργάσθηκε με τον τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και από το 2008 με το ΙΣΤΑΜΕ ως μέλος του Επιστημονικού του Συμβουλίου για θέματα άμυνας.
Από τον Νοέμβριο 2009 ήταν διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, αρμόδιος για τον έλεγχο των στρατιωτικών θεμάτων. Παραιτήθηκε τον Ιούνιο 2011.
Από τον Οκτώβριο 2011 μέχρι την εκλογή του στο Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο του 2015, δίδαξε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) το μάθημα της Στρατιωτικής Στρατηγικής. Από το 2011 είναι μέλος και συντονιστής του Δ.Σ. της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ‘’ΠΡΑΤΤΩ’’.
Στις 25 Ιανουαρίου 2015 εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 27 Ιανουαρίου 2015 ανέλαβε τα καθήκοντα του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2015 εξελέγη Βουλευτής στη Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Στις 23 Σεπτεμβρίου 2015, τοποθετήθηκε Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αξίωμα από το οποίο παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2018.
Από τον Οκτώβριο του 2018 είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων και αναπληρωματικό μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.Επιστροφή