Βουλευτές

Έβρου Ροδόπης Ξάνθης Δράμας Καβάλας Σερρών Κιλκίς ΄Β Θεσσαλονίκης Ά Θεσ/νίκης Πέλλης Φλωρίνης Ημαθίας Πιερίας Κοζάνης Καστοριάς Χαλκιδικής Γρεβενών Ιωαννίνων Θεσπρωτίας Κέρκυρας Πρεβέζης Άρτας Τρικάλων Λαρίσης Μαγνησίας Καρδίτσας Ευρυτανίας Φθιώτιδας Αιτωλ/νίας Φωκίδος Βοιωτίας Α Αττικής Ευβοίας Λέσβου Χίου Λευκάδος Κεφαλληνίας Ζακύνθου Αχαΐας Κορινθίας Αργολίδας Αρκαδίας Ηλείας Μεσσηνίας Λακωνίας Επικράτεια Β Αθηνών Ά Αθηνών ΄Β Πειραιά Πειραιάς Ά Θεσ/νίκης Σάμου Κυκλάδων Δωδεκανήσου Χανίων Ρεθύμνης Ηρακλείου Λασιθίου
Ιωάννης Γρηγορίου ΘεωνάςΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ιωάννης Γρηγορίου Θεωνάς

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β' ΑΘΗΝΩΝ

Στοιχεία Επικοινωνίας

Email:
yanthe@otenet.gr
i.theonas@parliament.gr
Διεύθυνση:
Βερανζέρου 5 Αθήνα τ.κ. 10677
τηλ. 2103304066 , fax. 2103304067

Προσωπικά Στοιχεία

Τόπος και Ημερομηνία γέννησης:
Ο Γιάννης Θεωνάς γεννήθηκε το 1940 στο Φιλότι της Νάξου.
Οικογενειακή Κατάσταση:
Ο Γιάννης Θεωνάς είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά, τον Γρηγόρη και την Μαρία.
Επάγγελμα:
Εργάσθηκε για 30 χρόνια στον ΟΤΕ, από όπου συνταξιοδοτήθηκε το 1994, λόγω εκλογής του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ασυμβίβαστο).
Σπουδές:
Είναι πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ και της Ανωτέρας Τηλεπικοινωνιακής Σχολής Αθηνών του ΟΤΕ.
Ξένες γλώσσες:
Αγγλικά.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Το 1975, εντάσσεται στο ΚΚΕ και αναπτύσσει έντονη πολιτική δραστηριότητα. Εκλέχτηκε ευρωβουλευτής 1994 και 1999, ενώ το 1996 εκλέχτηκε βουλευτής Μαγνησίας, παραιτούμενος όμως αμέσως υπέρ τοπικού υποψηφίου, δεδομένου ότι ο ίδιος ήταν ήδη ευρωβουλευτής.
Υπήρξε μέλος των Προεδρείων του ΠΣΥΠ-ΟΤΕ και της ΟΜΕ-ΟΤΕ, Γεν. Γραμματέας της ΕΣΑΚ, αλλά και της ΓΣΕΕ από το 1991 έως το 1994.
Μαζί με άλλα πολιτικά και συνδικαλιστικά στελέχη που διαγράφηκαν ή αποχώρησαν από το ΚΚΕ, ιδρύουν την Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ) και του «Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς».
Τέλος, ο Γιάννης Θεωνάς, μετείχε ενεργά στην πρωτοβουλία των 3 Συνιστωσών (ΑΚΟΑ, ΚΕΔΑ και ΣΥΝ), που στα τέλη του 2002, ίδρυσαν το ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών του 2004 και υπήρξε ο πρώτος Συντονιστής της Γραμματείας του.Επιστροφή