ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθμ. Πρωτ. ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ:

6174

Ημερομ. Κατάθεσης:

30/6/2022



Αθήνα, 30 Ιουνίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Οικονομικών

Θέμα : Ετοιμάζεται σκανδαλώδης χρηματοδότηση της Ελληνικός Χρυσός από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του οικονομικού Τύπου, η Ελληνικός Χρυσός φέρεται να έχει αιτηθεί την ένταξη της στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ζητώντας χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, με ταυτόχρονη δανειοδότηση ακόμα 500 εκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η συγκεκριμένη εταιρία, η οποία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εμφανίζεται τα τελευταία, τουλάχιστον, 5 έτη να καταγράφει αρνητικές οικονομικές χρήσεις, φέρεται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα να αιτείται την συγκεκριμένη χρηματοδότηση για να θέσει σε λειτουργία το μεταλλευτικό μέτωπο των Σκουριών, για το οποίο, όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένα οι εκπρόσωποι της, αναζητά χρηματοδότηση και πόρους.

Επειδή είναι σκανδαλώδες να χρηματοδοτείται με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης μια εταιρεία που συστηματικά και επιβεβαιωμένα με δικαστικές αποφάσεις, επιδεικνύει μη συμμόρφωση σε υποχρεώσεις που συμβατικά αναλαμβάνει.

Επειδή είναι σκανδαλώδες να επιδοτείται μια εταιρία που παρουσιάζει ζημίες τα τελευταία πέντε χρόνια άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- 1. Έχει κατατεθεί αίτημα χρηματοδότησης της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» από το Ταμείο Ανάκαμψης;
- 2. Σκοπεύουν να διαθέσουν ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης στην εν λόγω εταιρεία με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου;

Οι ερωτώντες βουλευτές Μάλαμα Κυριακή

Αβραμάκης Ελευθέριος Αναγνωστοπούλου Αθανασία Αυλωνίτης Αλέξανδρος Βαρδάκης Σωκράτης Βέττα Καλλιόπη Γιαννούλης Χρήστος Γκαρά Αναστασία Δρίτσας Θεόδωρος Ελευθεριάδου Σουλτάνα Ζεϊμπέκ Χουσεΐν Καφαντάρη Χαρά Μαμουλάκης Χαράλαμπος Μάρκου Κωνσταντίνος Μπάρκας Κωνσταντίνος Μπουρνούς Ιωάννης Μωραΐτης Αθανάσιος Νοτοπούλου Αικατερίνη Παπαηλιού Γεώργιος Πέρκα Θεοπίστη Πούλου Παναγιώτα Ραγκούσης Ιωάννης Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σκούφα Ελισάβετ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χαρίτσης Αλέξης