Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Στρασβούργο, 10 Απριλίου 2019

Γιώργος Ψυχογιός στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης: «Ο αθλητισμός συντρίβει τα στερεότυπα και τις διακρίσεις»

Στις εργασίες της εαρινής Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία πραγματοποιείται στο Στρασβούργο, ο βουλευτής-μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας Γιώργος Ψυχογιός τοποθετήθηκε στο θέμα της ρητορικής και των πράξεων μίσους που εκδηλώνονται στον αθλητισμό, εκπροσωπώντας την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

O κ. Ψυχογιός παρατήρησε ότι υπάρχει έξαρση της ρητορικής μίσους και των ρατσιστικών πράξεων στην Ευρώπη, σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής. Αναφέρθηκε ειδικότερα στον τομέα του αθλητισμού, παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα των συνεχόμενων ρατσιστικών κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα εντός των γηπέδων πανευρωπαϊκά, όπως η πρόσφατη επίθεση των οπαδών της Κάλιαρι στον αφρικανικής καταγωγής παίκτη της Γιουβέντους, Μόιζε Κεν, που είναι μάλιστα και διεθνής με την εθνική ομάδα της Ιταλίας.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι για να άλλαξει αυτή η κατάσταση είναι αναγκαίο τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να προωθήσουν θετικές πολιτικές, ώστε να ενισχυθεί η δημοκρατία στον χώρο του αθλητισμού. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον Νόμο του Υφυπουργείου Αθλητισμού που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Ελλάδα και περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις προς αυτή την κατεύθυνση: Την ενίσχυση της ισότητας με την υποχρεωτική ποσόστωση των γυναικών στα Δ.Σ. των σωματείων, το δικαίωμα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες να συμμετέχουν στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα χωρίς περιορισμούς, την τιμωρία των οπαδών που προβαίνουν σε πράξεις με ρατσιστικό κίνητρο.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Γιώργος Ψυχογιός τόνισε τη σημασία που πρέπει να δοθεί στον αθλητισμό, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία και μέσα ένταξης στην κοινωνία. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο βουλευτής, «ο αθλητισμός συντρίβει τα στερεότυπα και τις διακρίσεις, μας μαθαίνει να ζούμε μαζί και να παλεύουμε για έναν κοινό σκοπό».

 

Επιστροφή