Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2017

Συνάντηση της Α’ Αντιπροέδρου της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κυρίας Αννέτας Καββαδία με την Πρέσβη της Σλοβακίας στην Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, συνάντηση της Α’ Αντιπροέδρου της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κυρίας Αννέτας Καββαδία με την Πρέσβη της Σλοβακίας στην Ελλάδα, κα Iveta Hricová.

Τα θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση ήταν το μεταναστευτικό, το Brexit και το μέλλον της Ευρώπης. Η κα Hricová συμφώνησε με την κυρία Καββαδία ότι το Brexit είναι σημείο σταθμός για την πορεία της ΕΕ και ότι η έκβασή του θα παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον της Ευρώπης. Τόνισε ότι τα κράτη - μέλη πρέπει να παραμείνουν ενωμένα και στο δεύτερο στάδιο των διαπραγματεύσεων, και εκτίμησε το «κλειδί» για αυτό είναι η στενή συνεργασία μεταξύ των.

Η κυρία Καββαδία επικεντρώθηκε στις προκλήσεις υπαρξιακού χαρακτήρα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και στην ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος τονίζοντας ότι  «είναι μια νέα πραγματικότητα που ήρθε για να μείνει, είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και η αντιμετώπισή του πρέπει να είναι ευρωπαϊκή». Μίλησε για έλλειμα αλληλεγγύης και για ανορθολογική αντιμετώπιση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού ζητήματος από την ΕΕ, η οποία δημιουργεί  εντάσεις, υπονομεύει τις σχέσεις των κρατών - μελών και  υπογράμμισε ότι η πρακτική της ύψωσης φραχτών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μεταξύ χωρών που ανήκουν στην ίδια Ένωση.  Τόνισε δε, ότι «το κοινό μας μέλλον κινδυνεύει να χαθεί όταν οι εθνικές επιδιώξεις προτάσσονται του ευρωπαϊκού οράματος». 

Η κα Hricová δήλωσε ότι η Σλοβακία είναι διατεθειμένη να φιλοξενήσει προσωρινά πρόσφυγες σε ειδικά ‘καταφύγια’ (special asylum shelters) κατά την διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι μια κενή λέξη για τη Σλοβακία»..

Η κυρία Καββαδία χαρακτήρισε καλοδεχούμενες τις όποιες προθέσεις επίδειξης αλληλεγγύης, επεσήμανε ωστόσο ότι «ο ευρωσκεπτικισμός δεν είναι μια έννοια που αναδύθηκε από το πουθενά. Είναι μια τάση η οποία, δυστυχώς, πυροδοτήθηκε και καλλιεργήθηκε από συγκεκριμένες πολιτικές ευρωπαϊκών ηγεσιών οι οποίες δυστυχώς απέχουν πολύ από τις θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες χτίστηκε το ευρωπαϊκό όραμα, και πρόσθεσε ότι το προσφυγικό αποτελεί για όλες και όλους μας τη μεγάλη πρόκληση προκειμένου «να αποδείξουμε αν μπορούμε να είμαστε συνεχιστές του ευρωπαϊκού ιδεώδους, με την αλληλεγγύη να αποτελεί τη λέξη κλειδί».

 

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή