Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Βρυξέλλες, 20 Νοεμβρίου 2018

Η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά στο επίκεντρο της διακοινοβουλευτικής συνεδρίασης της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διήμερης Διακοινοβουλευτικής Συνεδρίασης που διοργάνωσε η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, με θέμα την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά.

Στη συνάντηση που συμμετείχαν ευρωβουλευτές, εθνικοί βουλευτές, εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., εκπρόσωποι ευρωπαϊκών πολιτιστικών φορέων και πανεπιστημιακοί, τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, κ. Δημήτριος Σεβαστάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι συμμετέχοντες από πλευράς θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. παρουσίασαν τις δέκα πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον πολιτισμό και εξέφρασαν αγωνία σχετικά με τη συνέχιση της διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς πέραν του 2018, οι εκπρόσωποι των εθνικών Κοινοβουλίων αναφέρθηκαν στις πρωτοβουλίες των χωρών τους, ενώ γενικότερα πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων και ιδεών αναφορικά με τον πολιτισμό και την ταυτότητα, την ανάγκη διατήρησης, συντήρησης και αποκατάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς και σύνδεσής της με την παιδεία.

Κατά το διήμερο των εργασιών, ο κ. Σεβαστάκης πραγματοποίησε τέσσερις παρεμβάσεις, ιδιαίτερα στις θεματικές ενότητες που αφορούσαν αφενός τη διατήρηση, συντήρηση και αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς και αφετέρου τη σύνδεση της παιδείας με την πολιτιστική κληρονομιά. 

Στις τοποθετήσεις του υποστήριξε ότι, καθώς στην Ελλάδα ο αστικός ιστός διακόπτεται από σημαντικά πολιτιστικά ευρήματα, η συντήρηση, η προστασία και η αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς συνδέεται και συμπλέκεται αναγκαστικά με τον σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, την αστική μόλυνση, τις τρέχουσες ανάγκες των πολιτών-χρηστών και την πολεοδομική οργάνωση. Παράλληλα, υπάρχουν στη χώρα διάσπαρτοι αρχαιολογικοί χώροι, έξω από τις πόλεις, στην ύπαιθρο, όπως και ορεινές κοινότητες με εξαιρετικής ποιότητας και ιδιαιτερότητας οικισμούς. Αυτό σημαίνει ότι η συντήρηση συνδέεται και «αναμετράται» με τη χωροταξία αλλά και με την αγροτική παραγωγή.

Αναφέρθηκε επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα όργανα της Ε.Ε. επισημαίνοντας ότι  «έχουν πλέον την εμπειρία να εξορθολογίζουν, ενοποιώντας, χωρίς όμως να παραλείπουν ή απαλείφουν στοιχεία της πολιτιστικής ιδιοπροσωπείας κάθε λαού της μεγάλης, κοινής μας πατρίδας».

Μετά το πέρας των εργασιών της Διακοινοβουλευτικής Συνεδρίασης, ο κ. Δημήτρης Σεβαστάκης έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διοργάνωσε το απόγευμα της 20ής Νοεμβρίου 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. 

Επιστροφή