Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 12 Απριλίου 2018

Συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Παραγωγής-Εμπορίου και Μορφωτικών Υποθέσεων με Αντιπροσωπεία της Επιτροπής της Σαγκάης της Κινεζικής Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης

Η Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Χαρά Καφαντάρη και ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Δημήτρης Σεβαστάκης συναντήθηκαν με πενταμελή αντιπροσωπεία της Επιτροπής της Σαγκάης της Κινεζικής Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης (CPPCC-Shanghai Committee) η οποία επισκέφθηκε τη Βουλή των Ελλήνων με επικεφαλής την Αντιπρόεδρό της Fang Huiping. 

Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν η οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τη Σαγκάη κυρίως στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “One Belt-One Road” και η σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης των εμπορικών και πολιτιστικών συνεργασιών με έμφαση στη ναυτιλία, τον τουρισμό και τις ανταλλαγές μεταξύ μουσείων.

Η κυρία Καφαντάρη, καλωσορίζοντας την κινεζική αντιπροσωπεία στην Ελλάδα και στο ελληνικό κοινοβούλιο, επιβεβαίωσε το ιδιαίτερα καλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών. Αναφέρθηκε στην επένδυση της COSCO στην Ελλάδα ως υπόδειγμα της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, ενώ υπογράμμισε τη σημασία για ενίσχυση των συνεργασιών σε τομείς όπως η ναυτιλία και η ναυπηγοεπισκευή, οι εξαγωγές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα, ο τουριστικός τομέας, καθώς και η ενέργεια αλλά και οι νέες τεχνολογίες στα οποία η Κίνα κάνει σημαντικά βήματα.  Ευχαρίστησε επίσης την Κίνα για τη συμβολή στη χώρα μας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και ευχήθηκε για συνέχιση της αλληλοστήριξης των δύο πλευρών στο διεθνές επίπεδο.

Ο κ. Σεβαστάκης καλωσορίζοντας με τη σειρά του την κινεζική αντιπροσωπεία σημείωσε ότι η οικονομική και αναπτυξιακή εξωστρέφεια της Κίνας αντανακλά στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, ακόμα και στην αρχιτεκτονική, τον αστικό σχεδιασμό, τον κινεζικό κινηματογράφο, την καλλιτεχνική παραγωγή. Οι δυνατότητες κοινής αναπτυξιακής πορείας, τόνισε, είναι πολλές και η Ελλάδα μπορεί να είναι προνομιακός συνομιλητής της Κίνας, καθώς είναι πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σταθερός συνομιλητής στα διεθνή και οικονομικά fora.  Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της εμπορικής συναλλαγής των δύο χωρών σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα και στην  κατοχύρωση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων με ΠΟΠ (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης) στην κινεζική αγορά. 

Ο κ. Σεβαστάκης έδωσε έμφαση στην ταξινόμηση της λίστας της Σανγκάης που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τα ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ επισήμανε ότι πολλοί Έλληνες επιστήμονες συνεργάζονται με ομολόγους τους. Τέλος αναφέρθηκε στη διεύρυνση των πολιτικών και πολιτιστικών συνεργασιών των δύο χωρών μέσα από σχεδιασμένες δράσεις και στρατηγικές.

Η κυρία Huiping, επιβεβαιώνοντας και εκείνη τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών, ευχαρίστησε τους Προέδρους των δύο Επιτροπών για τη θερμή υποδοχή και την εποικοδομητική συζήτηση κατά την πρώτη επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας στη Βουλή των Ελλήνων και κάλεσε την ελληνική πλευρά να επισκεφθεί τη Σαγκάη.    


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή