Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 1η Δεκεμβρίου 2015

Ο Πρόεδρος της Βουλής μίλησε στο Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τα 102 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

«Η συλλογική μνήμη αυτής της χώρας, με κάθε πετραδάκι, με κάθε σημείο, με κάθε ψηφίδα του αγώνα, εν προκειμένω της Κρήτης, του κρητικού λαού, παραμένει ζωντανή. Και είναι δικό μας χρέος να αναπολούμε, όχι για να πνιγόμαστε στη νοσταλγία, αλλά για να βρίσκουμε το κουράγιο να ξεπερνάμε τις δυσκολίες κάθε περιόδου». Με την επισήμανση αυτή ολοκλήρωσε την ομιλία του, χθες το βράδυ στα Χανιά, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» για την 102η επέτειο από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.    

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στους σημαντικότερους σταθμούς της εξέλιξης του Κρητικού ζητήματος, σημειώνοντας ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, ο κρητικός λαός βρισκόταν σε επαναστατική επαγρύπνηση». Χαρακτήρισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο «επαναστάτη και ταυτόχρονα εξαιρετικά ρεαλιστή» και υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί κανείς να δει ξεχωριστά την υπόθεση της ελευθερίας και την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, από την πορεία του Ελευθερίου Βενιζέλου και το ρόλο που διαδραμάτισε σε όλες τις βασικές στιγμές αυτής της διαδρομής».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με παραστασιακό δρώμενο για την Ένωση από μαθητές της Ε΄ τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων και ολοκληρώθηκε με τις αναγορεύσεις σε εταίρους του Ιδρύματος της εταιρείας ΕΤΑΝΑΠ Α.Ε.-Samaria, του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης Μιχάλη Αεράκη, του ηθοποιού Γρηγόρη Βαλτινού και του αρχιτέκτονα Ζαχαρία Πιστόπουλου.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο μητροπολίτης Κυδωνίας & Αποκορώνου Δαμασκηνός, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης και ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, με την ιδιότητα των αντιπροέδρων του Δ.Σ. του Ιδρύματος, επέδωσαν στον Πρόεδρο της Βουλής ένα πιστό αντίγραφο της πένας με την οποία ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε υπογράψει τη Συνθήκη των Σεβρών.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή