Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2019

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής για την απώλεια του Αντώνη Βγόντζα

Τη θλίψη του για τον θάνατο του διακεκριμένου νομικού και αγωνιστή της Δημοκρατίας Αντώνη Βγόντζα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε: «Ο χαμός του Αντώνη Βγόντζα προκαλεί θλίψη και αφήνει ένα κενό στον νομικό και πολιτικό κόσμο της χώρας. Υπήρξε από τις μεγάλες προσωπικότητες της νομικής και των δημοκρατικών αγώνων, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του άφησε το αποτύπωμά του, σε ό,τι κι αν ανέλαβε, απ’ όποια θέση κι αν πέρασε.

Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα, φυλακίστηκε από το χουντικό καθεστώς και στάθηκε συνήγορος των θυμάτων στις δίκες κατά των βασανιστών. Συνετέλεσε, μεταπολιτευτικά, στην αποχουντοποίηση των πανεπιστημίων, ως σύμβουλος του Δημητρίου Τσάτσου.

Είχε ουσιαστική συμβολή στον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης με τη συμμετοχή του σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ενώ επιτέλεσε σημαντικό έργο ως μέλος της διακομματικής επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου κατά την επεξεργασία του ογκώδους αρχείου.

Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας, αλλά και Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Δικαστική Συνεργασία Ευρώπης-Αμερικής.

Ήταν ένας γνήσιος δημοκράτης, επιφανής νομικός επιστήμονας, αγωνιστής, ενεργός πολίτης.

Τα θερμά συλλυπητήριά μου στους οικείους του».

Επιστροφή