Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Στρασβούργο, 13 Οκτωβρίου 2017

Έγκριση Έκθεσης για τα ίντερσεξ άτομα από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.Παρέμβαση του μέλους της ΚΣΣΕ κ. Γιώργου Ψυχογιού

Στο πλαίσιο των εργασιών της Δ’ Συνόδου 2017 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Στρασβούργο, 9-13.10.2017), συζητήθηκε και εγκρίθηκε χτες η Έκθεση του Piet De Bruyn  «Προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξάλειψη των διακρίσεων κατά των ίντερσεξ ατόμων», με την οποία η ΚΣΣΕ ζητεί να απαγορευτεί η χειρουργική επέμβαση «αποκατάστασης φύλου» για τα ίντερσεξ παιδιά. Η ΚΣΣΕ, με την Έκθεση που υιοθέτησε  ζητεί την απαγόρευση ιατρικά περιττών χειρουργικών επεμβάσεων σε ίντερσεξ παιδιά - τα οποία γεννιούνται με βιολογικά σεξουαλικά χαρακτηριστικά που δεν ανταποκρίνονται στους ορισμούς των ανδρών ή των γυναικών - χωρίς τη συγκατάθεσή τους, αφού έχουν ενημερωθεί.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Έκθεσης ο βουλευτής κ. Γιώργος Ψυχογιός, μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την Ισότητα και τη Μη Διάκριση, τοποθετήθηκε εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς της ΚΣΣΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Η σημερινή συζήτηση που διεξάγεται στη Συνέλευση είναι σημαντική όχι μόνο για την προαγωγή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που υποστηρίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και από την άποψη των πολιτικών αρχών και των ανθρωπιστικών αξιών που αποτελούν κεντρικά ζητήματα για την ομάδα της Αριστεράς (UEL) στην ΚΣΣΕ. Συγχρόνως, συμπίπτει με μια σημαντική εξέλιξη στο ελληνικό Κοινοβούλιο, το οποίο πριν από δύο μέρες πέρασε μια προοδευτική νομοθεσία σχετικά με τη νομική αναγνώριση των ίντερσεξ και διεμφυλικών ατόμων, παρά την έντονη αντίθεση του συντηρητικού τμήματος του πολιτικού και κοινωνικού φάσματος, καθώς και της Εκκλησίας.

Ο νέος ελληνικός νόμος, μια νομοθετική πρόταση της αριστερής κυβέρνησης της χώρας, είναι συμβατή με μια σύγχρονη άποψη για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντικατοπτρίζεται άμεσα στην Έκθεση που συζητούμε σήμερα, παρέχοντας μια απλοποιημένη διαδικασία για τη διόρθωση του αρχικά δηλωμένου φύλου των ίντερσεξ ανθρώπων, με βάση το δικαίωμά τους για αυτοδιάθεση και αυτοπροσδιορισμό. Η νομική και διοικητική διαδικασία πρέπει να διαχωριστεί πλήρως από οποιαδήποτε χειρουργική αλλαγή. Αντ’ αυτού, πρέπει να εστιάσει στην πραγματικότητα και στο πώς βιώνει το άτομο το φύλο του. Θα πρέπει να είναι μια απελευθερωτική κίνηση, που ενδυναμώνει τους διαφυλικούς και τους επιτρέπει να αποφασίζουν ελεύθερα για τη ζωή τους.

Η Έκθεση που έχουμε μπροστά μας ενσωματώνει αυτές τις θεμελιώδεις αρχές και γι΄ αυτόν τον λόγο έχει την πλήρη υποστήριξή μας, οδηγώντας παράλληλα στην ενίσχυση όχι μόνο των δικαιωμάτων των ίντερσεξ ανθρώπων, αλλά κάθε κοινωνικής ομάδας που βρίσκεται στο περιθώριο επί σειρά ετών. Εξάλλου, το ΣτΕ επιδιώκει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ελευθερία σε εκείνους που τη χρειάζονται περισσότερο. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, ακόμη και στις πιο ανοιχτές και ανεκτικές κοινωνίες, τα βασικά δικαιώματα των ίντερσεξ παραβιάζονται, η προσωπικότητά τους προσβάλλεται, υφίστανται κάθε είδους διακρίσεις, καθώς και προβλήματα στην ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση, ασφαλιστική κάλυψη και άλλες κοινωνικές παροχές, για να μην αναφερθώ στη ρητορική μίσους και τις βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον τους. Σε μια ζοφερή ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όπου η νεοφιλελεύθερη λιτότητα συναντά την εκ νέου άνοδο του φασισμού, πρέπει να δώσουμε ένα παράδειγμα για το πώς οι προοδευτικές ιδέες μπορούν να κάνουν τη διαφορά και ν’ αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων.

Αγαπητοί συνάδελφοι, καταλήγοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα είναι εξίσου σημαντικά με τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα και πρέπει πάντα να το έχουμε κατά νου. Ωστόσο, πρωτοβουλίες όπως αυτές που συζητούμε σήμερα αποτελούν μικρές νίκες στον καθημερινό μας αγώνα για έναν κόσμο χωρίς σκιές και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και μας φέρνουν πιο κοντά στον στρατηγικό μας στόχο, τη χειραφέτηση του ανθρώπου».

 

 

Επισημαίνεται ότι ο Nils Muiznieks‏, Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΣτΕ συνεχάρη εχθές με tweet του την Ελλάδα αναφέροντας «χαιρετίζω τον νέο νόμο της Ελλάδας για τη νομική αναγνώριση των φύλων: σημαντικό πρώτο βήμα, χρειάζονται περισσότερα να γίνουν για αυτοπροσδιορισμό των διεμφυλικών».

 

 

 

Επιστροφή