Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2018

Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και ενημέρωση από τον Επίτροπο P. Moscovici και τον Αν. Υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο σε κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικών Επιτροπών

Συζήτηση για «τα σχέδια για το μέλλον της Ευρώπης και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης» έγινε κατά την διάρκεια κοινής συνεδρίασης  των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών  Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και Οικονομικών Υποθέσεων. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης  τα μέλη των Επιτροπών ενημέρωσαν, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Pierre Moscovici και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος.

Ο Προεδρεύων, κ. Κώστας Δουζίνας, Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, καλωσόρισε τον Γάλλο επίτροπο στην Ελληνική Βουλή, τονίζοντας τη συγκυρία, καθώς η Ελλάδα πλησιάζει προς το τέλος των Μνημονίων ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη διαβούλευση για το μέλλον της Ευρώπης. Ο κ. Δουζίνας εξέφρασε την άποψη πως αυτά τα δύο πρέπει να συσχετισθούν, να διδαχθούμε και να συμβάλουμε τόσο στην αναδιάρθρωση της θεσμικής αρχιτεκτονικής όσο και στον αναγκαίο επαναπροσδιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών. Σχολιάζοντας τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, επεσήμανε πως ο ελληνικός λαός τιμωρήθηκε χωρίς να φταίει, πως οι δημοκρατικές αποφάσεις του αγνοήθηκαν από όργανα χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, και τελικά παρουσιάστηκε μια Ευρώπη που δεν έχει μάθει από το παρελθόν της και την ιστορία των εθνικισμών και των πολέμων. Κλείνοντας υπογράμμισε πως η Ελληνική Βουλή θα αναλάβει ενεργό ρόλο στη δημόσια διαβούλευση για το μέλλον της Ευρώπης προσβλέποντας στην επαναθεμελίωση της Ευρώπης των αξιών, της ευημερίας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

Η Α` Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κυρία Αννέτα Καββαδία, στην παρέμβασή της, υπογράμμισε πως οι  επόμενοι μήνες, δεν είναι κρίσιμοι μόνο για την Ελλάδα και την προσπάθειά της να ολοκληρώσει τη δύσκολη περίοδο των μνημονίων, αλλά είναι εξίσου σημαντική για ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία θα κληθεί να λάβει σημαντικές, κύριες αποφάσεις για την οικονομία της, τη θεσμική της αρχιτεκτονική, αλλά και για την κοινωνική ανταποδοτικότητα των πολιτικών της.

 «Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Βουλή των Ελλήνων και οι Κοινοβουλευτικές μας Επιτροπές καλούμαστε να δουλέψουμε σκληρά, να λάβουμε αποφάσεις σε συστηματικά θέματα, που αφορούν στο μέλλον της Ευρώπης και της χώρας και, κυρίως, να συμβάλουμε θετικά στη συνολική προσπάθεια δημοκρατικής εμβάθυνσης της Ε.Ε.» είπε η κυρία Καββαδία και συμπλήρωσε: «Ταυτοχρόνως, καλούμαστε όλοι και όλες μας να εισφέρουμε με τη δράση μας στην εδραίωση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ευρωπαϊκή κοινωνία, στους θεσμούς της Ε.Ε. και στους εθνικούς θεσμούς αντιπροσώπευσης. Σε εθνικό επίπεδο, αυτή η προσπάθεια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ελπίζουμε ότι με συντονισμένη δουλειά, όχι μόνο θα ολοκληρώσουμε, με επιτυχία, το πρόγραμμα, τον ερχόμενο Αύγουστο, αλλά θα συμβάλουμε και στην προσπάθεια των θεσμών της Δημοκρατίας για τη λογοδοσία όλων όσων, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους, ενίσχυσαν αθέμιτες πρακτικές, δημιούργησαν οικονομικά σκάνδαλα και έβλαψαν την οικονομία της χώρας, το κοινωνικό σύνολο και κατ' επέκταση την ίδια την ευρωπαϊκή μας πορεία.»

Τις θέσεις τους για το μέλλον της Ευρώπης, τη στάση της χώρας μας αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων,  κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων: κ. Νικόλαος Ξυδάκης (ΣΥΡΙΖΑ), κ. Χρήστος Σταϊκούρας (Νέα Δημοκρατία), κ. Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη), κ. Ηλίας Παναγιώταρος (Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή), κ. Νικόλαος Καραθανασόπουλος (Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος), κ. Ιωάννης Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων)  και κ. Γεώργιος Μαυρωτάς (το Ποτάμι).

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν  επίσης Έλληνες Ευρωβουλευτές και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης.

 

Επισυνάπτονται οι ομιλίες του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Γεωργίου Κατρούγκαλου και του Επιτρόπου κ. Pierre Moscovici.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Συνοδευτικά αρχείαΕπιστροφή