Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 17 Απριλίου 2019

Eκδήλωση με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης Aidez le peuple grec: Η αντιδικτατορική συλλογή της οικογένειας Meynaud

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει εκδήλωση με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης Aidez le peuple grec: Η αντιδικτατορική συλλογή της οικογένειας Meynaud, που θα πραγματοποιηθούν αύριο, Πέμπτη 18 Απριλίου 2019, στις 18:00, στο χώρο εκδηλώσεων και εκθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Αμαλίας 22-24, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Με επίκεντρο τον Καναδά, η οικογένεια Meynaud ανέπτυξε έντονη δράση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, με βασικά μέσα την πληροφόρηση και την κινητοποίηση της δημοκρατικής κοινής γνώμης, φορέων και αρχών στην Ευρώπη και την Αμερική.  Αν και για αρκετούς Έλληνες ο καθηγητής Jean Meynaud είναι γνωστός από το έργο του Οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, μεγάλη αποκάλυψη αποτελεί η συλλογή της Ελένης Meynaud-Ζωγράφου, μια μικρή επιλογή της οποίας αποτελεί τον κορμό της έκθεσης. Η συλλογή, η οποία περιλαμβάνει έναν σημαντικό αριθμό από έγγραφα, περιοδικά, φυλλάδια, αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφίες και αφίσες αντιδικτατορικών εκδηλώσεων, θα αποτελέσει, για τους μελλοντικούς ερευνητές της περιόδου της δικτατορίας, πολύτιμη πηγή τεκμηρίωσης για τη σημασία του αντιδικτατορικού αγώνα εκτός των ελληνικών συνόρων, ως οργανικού τμήματος μιας συνολικής προσπάθειας για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης. Θα ακολουθήσει εκδήλωση με ομιλητές τους Hélène-Υvonne Meynaud, δικαστή στο Εργατοδικείο (Juge des Prud’hommes), κοινωνιολόγο, Γιάνη Γιανουλόπουλο, ιστορικό, ομότιμο καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρη Μαχλούτα, μεταπτυχιακό φοιτητή στο York University του Τορόντο, και Γεράσιμο Νοταρά, επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Θα συντονίσει η Νίκη Μαρωνίτη, Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

Χώρος εκδηλώσεων και εκθέσεων της Βουλής των Ελλήνων:

Αμαλίας 22 -24 (είσοδος από οδό Σουρή)

Διάρκεια έκθεσης: Απρίλιος-Ιούνιος 2019

 

 

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή