Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 5 Μαρτίου 2018

Ν. Βούτσης: Η πολιτική και πολιτισμική έκπτωση στον χώρο του Κοινοβουλίου και η έλλειψη ουσιαστικού πολιτικού λόγου επιφορτίζει τη Βουλή να ενθαρρύνει τα παιδιά να αγαπήσουν την ελληνική γλώσσα

Τη πρώτη επίσημη παρουσίαση των δράσεων του τμήματος της Βιβλιοθήκης της Βουλής που στεγάζεται στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, έκανε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, κύριος Νικόλαος Βούτσης, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη σημασία της ιστορικής Βιβλιοθήκης, η οποία στεγάζεται στο επιβλητικό κτίριο της οδού Λένορμαν και περιλαμβάνει την Μπενάκειο Βιβλιοθήκη, τη Βιβλιοθήκη Πόλης και το Τμήμα Διατήρησης και Συντήρησης Έντυπου Υλικού και Έργων Τέχνης, σημειώνοντας ότι σε αυτή βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των έντυπων συλλογών, δηλαδή περίπου 700.000 τόμοι βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών. Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε την παρουσία της Βιβλιοθήκης της Βουλής στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας ως «τοπόσημο αρχιτεκτονικό και πνευματικό, μιας μάλλον παραμελημένης αν και ιστορικής περιοχής» που αποτελεί «πνευματικό πόλο έλξης με την υποδειγματική λειτουργία της».

«Ήδη –τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής– η Βιβλιοθήκη αυτή αναπτύσσει σταθερά εξωστρεφείς δράσεις με σκοπό το άνοιγμα προς την κοινωνία, την ευρύτερη διάχυση της πληροφορίας, την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας και την παροχή απαντήσεων σε ζητούμενα πληροφόρησης, με τις πλούσιες συλλογές και τα αναγνωστήριά της, που προσφέρουν κατάλληλες συνθήκες σχολικής μελέτης και έρευνας, καθώς και καταρτισμένους, αφοσιωμένους και πρόθυμους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εργαζόμενους».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής στην πολυμεσική έκθεση «Γλωσσόpolis: περιήγηση στη νέα ελληνική», στο πλαίσιο της οποίας λειτουργεί το εργαστήριο κατά της λεκτικής σχολικής βίας «Λέξεις που χαμογελούν, λέξεις που πληγώνουν», στο οποίο παίρνουν μέρος μαθητές και μαθήτριες που επισκέπτονται τη Βιβλιοθήκη. Ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για «πολιτική και πολιτισμική έκπτωση στον χώρο του Κοινοβουλίου, ακόμα και από πολιτικά στελέχη που μιλάνε στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης με ατάκες και tweets, χωρίς να διατυπώνουν ουσιαστικό πολιτικό λόγο», τονίζοντας ότι «η Βουλή θα πρέπει να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει τα παιδιά ώστε να αγαπήσουν την ελληνική γλώσσα».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Βουλής, βουλευτής κ. Γεώργιος Πάντζας, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της σχολικής βίας επισήμανε ότι «παραμένει ισχυρό το παραδοσιακό εργαλείο της γνώσης και της διά βίου μάθησης των κοινωνιών είτε μέσα από τον αξεπέραστο τρόπο που είναι το βιβλίο, είτε με τις νέες μορφές μάθησης που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία».

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό και η νέα Υφυπουργός Παιδείας κυρία Μερόπη Τζούφη, η οποία, αφού εξήρε τη σημαντική προσπάθεια της Βιβλιοθήκης της Βουλής, υπογράμμισε την ανάγκη μιας συνολικής συντεταγμένης δράσης για την προστασία του παιδιού και των δικαιωμάτων του.

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή