ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Αθήνα, 30 Απριλίου 2015

## ΕΡΩΤΗΣΗ

## Προς τους Υπουργούς:

- Οικονομικών
- Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
- Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  - Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Η αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας σχετικά με την επαναφορά μετοχών της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και ΕΥΑΘ Α.Ε. από την ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.

Οι εταιρίες ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και ΕΥΑΘ Α.Ε. παρέχουν μονοπωλιακά, υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στις ευρύτερες περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης αντιστοίχως.

Με την Απόφαση 195/2011 της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων μετεβιβάσθηκαν στην ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. 29.074.500 μετοχές της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., αντιστοιχούσες σε ποσοστό 27,3% του μετοχικού της κεφαλαίου και 14.520.000 μετοχές της ΕΥΑΘ Α.Ε., που αντιστοιχούν σε ποσοστό 40% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Με την Απόφαση 206/2012 της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων μετεβιβάσθηκαν στην ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. 36.245.240 μετοχές της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., που αντιστοιχούν σε ποσοστό 34,033% του μετοχικού της κεφαλαίου και 12.348.000 μετοχές της ΕΥΑΘ Α.Ε., που αντιστοιχούν σε ποσοστό 34,017% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Με τις μεταβιβάσεις αυτών των μετοχών το Ελληνικό Δημόσιο αποξενώθηκε κάθε δικαιώματός του επί του μετοχικού κεφαλαίου των παραπάνω εταιριών και απώλεσε κάθε δυνατότητα εκλογής και ελέγχου των Διοικητικών Συμβουλίων άρα και της δυνατότητος καθορισμού, διαμόρφωσης και επηρεασμού της τιμολογιακής και των λοιπών πολιτικών αυτών.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (απόφαση 1906/2014) ακύρωσε την 206/2012 Απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων κατά το μέρος της μέσω του οποίου μετεβιβάσθηκαν στην

ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. 36.245.240 μετοχές της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., που αντιστοιχούν σε ποσοστό 34,033% του μετοχικού της κεφαλαίου. Οι μετοχές αυτές επιστράφηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η κατοχή παρά του Ελληνικού Δημοσίου μειοψηφικού μόνο πακέτου μετοχών στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και καμιάς μετοχής στην ΕΥΑΘ Α.Ε. συνιστά επί της ουσίας ιδιωτικοποίηση των δύο εταιριών, πράγμα το οποίο, όπως εκτίθεται στο σκεπτικό της παραπάνω ΣτΕ 1906/2014, είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτο, ως αντίθετο στα οριζόμενα στα αρ. 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος. Το γεγονός ότι μοναδικός μέτοχος της ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. είναι το Ελληνικό Δημόσιο δεν αίρει, προφανώς, την αντισυνταγματικότητα αυτή, αφού καμία σημασία δεν έχει το συγκεκριμένο για το ΣτΕ.

Επειδή, παρά το ότι, για λόγους αποκλειστικά τυπικούς, η απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται σε τμήμα μόνο των μετοχών της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., είναι προφανές πως η αντισυνταγματικότητα αφορά στην μη κυριότητα παρά του Ελληνικού Δημοσίου της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου αμφοτέρων των εταιριών (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ).

Επειδή η αντισυνταγματικότητα αυτή μπορεί να αρθεί μόνο με την επαναφορά στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου ποσοστού μετοχών των δύο εταιριών μέσω του οποίου η συμμετοχή του σε καθεμιά από αυτές θα υπερβαίνει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου.

Επιπρόσθετα των παραπάνω, υπήρξε η σφοδρή αντίδραση του συνόλου σχεδόν της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης και των πολιτών της χώρας μας κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ ΑΕ (η οποία επιχειρήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση), μέσω της κινητοποίησης με σύνθημα "SOSte το Νερό". Οι φορείς της πόλης θέλοντας να ενισχύσουν και να επιβεβαιώσουν τη θέση τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ ΑΕ, αποφάσισαν τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος το οποίο διεξήχθη με μαζική συμμετοχή, όπου περισσότεροι από 200.000 πολίτες δήλωσαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία (98%) την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν αυτό που ουσιαστικά ανάγκασε την προηγούμενη κυβέρνηση να αναστείλει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Τι και πότε προτίθενται να πράξουν προκειμένου ν' αποκατασταθεί η συνταγματική νομιμότητα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές Αυλωνίτου Ελένη

Γαϊτάνη Ιωάννα

Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Ευσταθία (Έφη)

Δέδες Ιωάννης

Δελημήτρος Κωνσταντίνος

Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος

Ζάννας Ζήσης

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κοδέλας Δημήτρης

Κριτσωτάκης Μιχαήλ

Κυρίτση Αγλαΐα

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Πετράκος Αθανάσιος

Ρίζος Δημήτρης

Σέλτσας Κωνσταντίνος

Σκούμας Αθανάσιος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σμίας Χρήστος

Σταθάς Γιάννης

Σωτηρίου Ελένη

Τριανταφύλλιδης Αλέξανδρος

Τριανταφύλλου Μαρία

Τσανάκα Αλεξάνδρα

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηλάμπρου Βασίλης

Ψαρρέα Ελένη

Ψυχογιός Γεώργιος